Haberler

Perakendecilerden Arakan’a yardım eli…


10 Ağustos 2012

TPF, Myanmar’da yaşanan olaylara sessiz kalmadı ve Arakan Müslümanlarına yardım elini uzattı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu(TPF) geleneksel iftar yemeği 9 Ağustos 2012 tarihinde Çırağan Sarayı’nda yapıldı. İstanbul PERDER organizasyonunda gerçekleşen yaklaşık bin kişinin katıldığı iftar yemeğinde Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar, kamu ve özel sektör temsilcilerinin yanı sıra 15 bölge PERDER üyeleri, üretici ve tedarikçi firmalar bir araya geldi. Katılımcıların gündeminde ise, Myanmar’da katliama uğrayan Arakan Müslümanları vardı. Somali, Van ve Pakistan’da yaşanan sıkıntılara yardım eli uzatan TPF, Arakan’da yaşanan olaylara da seyirci kalmadı ve buraya 100.000 TL bağışta bulunma kararı aldı.

TPF’den Arakan’a 100.000 TL

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, Federasyon’un Türk Kızılay’ı ile birlikte yaptığı yardım çalışmaları hakkında detaylı bilgi verdi. Aygün, “Geçmiş dönemde Pakistan’da bir sel falaketi oldu. TPF olarak hemen Türk Kızılayı ile birlikte Pakistan’ın yanında yer aldık. Geçen sene Somali’de bir kuraklık yaşandı. İlk yardım uçağıyla oraya ilk etapta 22 ton çocuk maması ve süt tozu gönderdik. Bu sene Somali’de 1.000 kişilik iftar gerçekleştirdik. Van’da yaşanan depremin ardında Van Erciş Gözütok köyüne bir okul yaptırmaya karara verdik. Bugün ilköğretim okulunun temelini attık. Ayrıca, Van’ın Taşlıçay Köyü’ne taziye evi ve sağlık ocağı yapılması için yeni bir karar aldık. Bildiğiniz üzere, Myanmar’da bir felaket yaşanıyor. Zalimin mazlumu ezdiği, suçsuz günahsız insanların birileri tarafından yerinden yurdundan edildiği, aç bırakıldığı, 90 bin kişinin öldüğü bir facia… TPF olarak Myanmar’a 100.000 TL yardım yapma kararı aldık. Buradan yemeğimize katılan firmalarımıza sesleniyorum. 1.000’er TL de sizler de katkıda bulunursanız 200.000 TL’nin üzerine çıkartırız ve Başbakanlığın açmış olduğu hesaplara intikal ettiririz.”dedi.

Yerel perakendeciliğin bir emniyet sübobu olduğunu söyleyen Aygün, TPF’nin her geçen gün büyümeye devam ettiğini dile getirdi. Aygün konuşmasını şöyle sürdürdü: “2011 yılının Temmuz ayında 12 PERDER, 274 şirket üyesi 2.998 perakende noktamız vardı. Şu anda 15 derneğimiz, 335 şirket üyemiz ve 3.124 perakende noktamız var. Geçen yıl Temmuz ayı ile bu yıl Temmuz ayı arasındaki büyüme oranımzı yüzde 22. TPF tüm zorluklara ve baskılara rağmen; hatta teşvik sistemi içinde tutulmamasına rağmen kendi çabalarıyla büyümesine devam ediyor.”

Sürdürülebilir büyüme için…

İstanbul PERDER Başkanı İhsan Biçen, konuşmasına PERDER üyesi olmanın önemini vurgulayarak başladı. Önemli olan burada yönetici olmak değil diyen Biçen, yöneticilik veya başkanlığın gelip geçici bir görev olduğunu, herkesin bu görevi sırasıyla ve en iyi şekilde yapacağına yürekten inandığını söyledi. PERDER üyeliğinin daha önemli olduğuna değinen Biçen, “üyelik kalıcı olanıdır ve derneğin varlığı üyelerin varlığına bağlıdır.”dedi. Biçen üyelere şöyle seslendi: “Hem katılımcı olup fikirlerimizle destek olmalıyız, hem de her platformda birlik ve beraberliğimizi pekiştirecek gücümüzü ortaya çıkartmalıyız. Bu desteğinizi eksik etmeyeceğinizi biliyorum. Dernekten etkin çalışmalar beklemek için katılımcı da olmak gerekir. Aksi takdirde başkan veya yönetimin çalışmaları sizlerin beklentisini karşılamayacaktır. Çalışanlarımızdan başlayarak, camiamızdaki herkesten bu yapıyı, özellikle iletişim konusunda güçlendirecek desteklerinizi bekliyorum. Sektörümüzdeki tüm perakende noktalarını geliştirebilmek için onların da bu camianın içine dâhil edilmesi çok faydalı olacaktır.”

Sürdürülebilir büyümenin peşinden koşmak gerektiğine dikkat çeken Biçen, “Evet büyüyoruz; ama arkamızda yüzlerce sorunla beraber.  Sürdürülebilir büyüme 10-15 yıllık planlarla mümkün. Bu dönemde özellikle sürdürülebilir çalışmaların hayata geçmesi için çalışacağız. Özellikle günümüzde çok önemli hale gelen teknolojik ve sosyal yönden çalışmalar yapmalıyız.  Zamanın şartlarına uygun projeler üretmeli ve ürettiğimiz değerleri tabana yaymalıyız. Sektörümüzdeki tüm oyuncuları kucaklayan ve yerel değerleri korumayı amaçlayan bir yapının olması için çalışacağız.  Bunun için de daha çok öğrenmeli ve birlikte daha çok eğitim projeleri geliştirmeliyiz.” dedi.

Petrol ve doğal gaz için zulüm

Gecenin onur konuğu Türk Kızılayı Genel Başkanı Ahmet Lütfi Akar da, Myanmar’da yaşanan olaylara dikkat çekti. Akar, “Myanmar Uzak Asya’da bir ülke. Nüfusu 50 milyon civarında. Nüfusunun yüzde 10’u Müslüman. Müslümanların yaşadığı bölgede petrol ve doğalgaz var. İşin esası bu. Müslümanların yaşadığı bölgede dünyanın en zengin doğalgaz yatakları var. Müslümanlar öldürülerek, ırzlarına geçilerek oradan sürülmek isteniyor. Bütün mesele bu. Bu sistematik olarak 20 yıldan beri yapılıyor. Ama kantarın topuzu kaçtı ve artık toplu ölümler, toplu tecvüzler başladı. Bu insanlar ölüm korkusuyla evlerini terk etmişler. Yanlarına bir çöp dahi alamamışlar. Bizim propaganda afişlerimizde çocuklar çıplak olarak gösteriliyor. Sanmayın ki, orada tropikal iklim var da o yüzden. Hayır, bu çocuklar üstlerini örtecek bir parça beze muhtaç oldukları için çıplak geziyorlar. Bizler, 21.yy’da inancından dolayı, Müslüman olduğundan dolayı cefa gören insanların yanında olmalıyız. Onlara bu zulmü, katliamı yapanları bütün dünyanın gözü önünde lanetliyorum. Arakan için bir yardım kampanyası başlatıldı. Yardımın yapılacağı bütün hesaplar Başbakanlık’ta toplandı. Operasyon emri de Kızılay’a verildi. Orada 1 yıla yakın bir zaman kalmak üzere bir kamp kuracağız. Türk Kızılayı’na yaptığınız bağışlar sıfır zaiyatla ihtiyaç sahiplerine ulaşır. Çünkü biz bu işi Allah rızası için yapıyoruz.”dedi.

Gecenin sonunda TPF’nin “Eğitim 1” projesine sponsor olan firma temsilcilerine ve eğitmenlere plaket verildi.