Haberler

Tarihten Gelen Güç; Ahilik


30 Eylül 2013

Bu yıl 26’ncısı kutlanan Ahilik Haftası dolayısıyla ülkemizde bir çok etkinlikler düzenlenmesi, TPF olarak bizleri çok memnun ediyor.

Ahi Teşkilatı, Anadolu Selçukluları zamanında Anadolu’da oluşan sosyal, kültürel, siyasi, ilmi, ticari, hatta dini ve ahlâki ortamın tabii sonucu olarak ortaya çıkmış, Osmanlı tarihi boyunca da varlığını sürdürmüştür. Komşusu siftah yapmadıysa, gelen ikinci müşterisini ona yönlendiren bir kültürün anlayışı olarak bizler de, TPF olarak üyeler arasındaki geleceğe güvenle bakmak adına bilgilerimizi paylaşmaktayız.

Bu haftaların çok önemli olduğunun bilincinde olduğumuzu belirtmek isteriz. Bizler yerel perakendeciler olarak, bir hafta değil yılın her günü ahiliğin temelleri olan kuralları uygulamaktayız. Belki bugün batı medeniyetlerinde olmayan ve sadece son yüzyıl içerisinde bizlerden esinlenerek yaptıkları birtakım kuralların bizde yüzlerce yıl öncesinden var olduğunu biliyoruz.

İşte ahilik geleneğiyle, üretim yaparken üretimdeki kalitenin ve hassasiyetin, ticaretteki ahlâkın Ahilik kurallarıyla şekillendiği, belirlendiği ortaya çıkmıştır. Ahilik kurallarını çok iyi buluyor ve kuralların yaşatılmasının çok yerinde olacağını düşünüyorum. Bizler TPF olarak, elimizden geldiğince üyelerimize aktarmaya, birlik ve beraberlik içinde olunmasına vesile olmaya çalışmaktayız. Ahilik esnaf ve sanatkarlar arasında işbirliği, dayanışma ve kaynaşma sağlayan en önemli kültür hazinelerinden birisidir.

Bugün, geçmişteki ecdadımızın ortaya koyduğu bu yapıdan günümüze katabileceğimiz değerler nelerdir, neler olmalıdır diye düşünmeli ve bu konuda ortak çalışmalar yapılmalıdır. Bizanslılar, Hıristiyan olmalarına rağmen İstanbul fetih olunmadan önce “başımızda kardinal külahı görmektense, Osmanlı sarığı görmeyi tercih ederiz” demeleri bizlerin ahlâkına ve adalet anlayışına güvenlerinin bir göstergesidir.  Bizler de, TPF olarak müşterilerimizin güvenini kazanmada Ahilik değerlerimize sahip çıkarak ve uygulayarak işlerimizi yapmakta, müşterilerimiz de bu konuda bizleri desteklemektedir.

Bizler yaptığımız her çalışmada birlik ve beraberlik ruhunu yaşamakta olup, gelecek nesillere Ahilik kültürünün bu güne uyarlamasını yaparak daha güven veren nesiller yetiştirmekteyiz.

Ahiliğin, yılda bir hafta değil, yılın her günü yaşanması gerekmektedir. Ahilik kültürü bizim esnafımızın, perakendecimizin ve sanatkarımızın kültüründe ve geleneğinde vardır. Ahilik Bayram’ının ülkemizde ve dünyada kardeşliği ve barışa vesile olmasını temenni ediyoruz.

 

Selamet AYGÜN

            Türkiye Perakendeciler Federasyonu

Yönetim Kurulu Başkanı