Haberler

“Zamana değil hıza dayanıklı olan şirketler ayakta kalacak”


21 Eylül 2021

Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı, alanının uzman isimlerini ağırlamaya devam ediyor. Fenerbahçe Spor Kulübü Sporcusu ve Milli Boksör Buse Naz Çakıroğlu’nun oturumuyla ikinci güne başlayan YZB’de, pazarlama iletişiminin duayen isimlerinden Next Akademi Başkanı Levent Erden ile finans ve muhasebe profesörü Burak Arzova katılımcılarla buluştu

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) tarafından düzenlenen organize gıda perakende sektörünün en büyük konferans ve fuar organizasyonu YZB’nin ikinci günü hızlı başladı. Bu yıl “Gelecek” teması ile kapılarını aralayan YZB’de Koronavirüs sürecinde yaşanan tüketici taleplerindeki değişim, perakende sektörünün geleceğini, sektör liderleri, çalışanları ve tüketicileri bekleyen gündemler tüm taraflarıyla ele alınıyor. 300 markanın yeni ürün, çözüm ve hizmetlerini tanıttığı YZB’nin konferans programı Tokyo Olimpiyatları’nda Türkiye’ye branşlarındaki ilk madalyaları kazandıran Milli Boksör Buse Naz Çakıroğlu ile başladı.

“ALTIN MADALYA KAZANIRSAM, KENDİ SPORCULARIMI YETİŞTİRMEK İSTİYORUM”

Ringde çok sert görünse de ring dışında sakin bir yaşam sürdüğünü belirten Çakıroğlu, “Günlük hayattaki boksör algısının olumsuzluğunu kırmak hoşuma gidiyor. Son dönemde elde ettiğim başarıdan sonra aldığım tepkilerden mutluyum. 2024 Paris Olimpiyatları için antrenmanlara başladım. Günde 5 saat çalışıyorum. Boksu severek yapıyorum, ringde olmayı seviyorum. Ekstra hiçbir beklentim yok. Olimpiyattan döndüm hiçbir şeye bakmadan yeniden çalışmaya başladım. Kadın olmayı ve boksu ayırmaya çalışıyorum. Başarılı olmak için sabır ve aynı zamanda yeniliğe, gelişime açık olmak çok önemli. Ben sürekli okuyorum ve öğrenmeye çalışıyorum. Bu bilgileri de gittiğim her maçta kendime katıyorum. Gelişime sürekli devam etmek çok önemli. Önümüzdeki süreçte yüksek lisans ve doktoramı da yapmak istiyorum. Olimpiyat altın madalyasını kazanırsam, Buse Naz Akademi’yi açarak sporcular yetiştirmek istiyorum” dedi.

“ÇOKLU DİSİPLİNLİ BİR ÇALIŞMA ORTAMI BİZİ BEKLİYOR”

Gıda ve perakende sektörüne değer katanları ağırlayan YZB 2021’de Next Akademi Başkanı Levent Erden, “Miş’li Gelecek” oturumunda katılımcılarla buluştu. Dijitalleşme ve teknolojik gelişmelerin son 50-60 yılda inanılmaz bir ivme kazandığını belirten Erden şöyle konuştu; “20 yüzyıl sona erdi fakat toplum olarak bunun çok farkında değiliz. Artık kitlesellik sona erdi. Önümüzdeki süreçte aracı kavramı kalmayacak. Hiçbir şeyin tek ve biricik olmadığını, her şeyin benzer hale geldiğini gösteren kavramı; ‘Hangileştirme’yi konuşacağız. Bu süreçte de zamana dayanıklı olan şirketler değil, hıza dayanıklı olan şirketler ayakta kalacak. Teknoloji, veri merkezciliği, internet, iletişim, deneyim geleceğimizi şekillendirecek. Pandemi sürecinde de deneyimlediğimiz üzere şirketlerde departmanların ortadan kalkacağı bir dönem başlıyor. Bundan sonra çoklu disiplinli bir şekilde çalışma ortamına geçilecek. Sürdürülebilirlik kavramı yarından itibaren daha da çok konuşulacak, sürekli tartıştığımız bir kavram olacak. Değişimden değil daha çok dönüşümden bahsedeceğiz.”

“HER KIŞIN BİR BAHARI VAR MI?”

Her türlü beklentiyi yerle bir eden pandemi sürecinden sonra, yeni tahminler için yeni veri setlerine ek olarak yeni bir bakış açısına ihtiyaç duyulduğu dönemde, ekonomideki kısa ve uzun vadeli eğilimleri YZB’nin ikinci gününde finans ve muhasebe profesörü Burak Arzova katılımcılarla paylaştı. Pandemi öncesinde dünya ve Türkiye ekonomisinin durumunu, pandemi döneminin getirdiği değişimleri, gelecekte ekonominin alacağı şekli, şirketlerin karşılaşacakları fırsatları ve riskleri YZB sahnesinden paylaşan Arzova, Her Kışın Bir Baharı Var mı?” oturumunda, önümüzdeki süreçte hangi sektör ve hangi şirketlerin değişime uğrayacağını, regülasyonlarda beklenen olası farklılıkları aktardı. Konuşmasında pandeminin henüz bitmediğini ve sektörlerin toparlanması için uzun bir süre gerektiğine dikkat çeken Burak Arzova, koronavirüs pandemisinde küresel ölçekte düşen borsalarda düşüşü teknoloji şirketlerinin ayağa kaldırdığını belirtti. 2021 yılında ekonomik anlamda toparlanmaların gerçekleşecek olsa dahi hızlı bir şekilde pandemi öncesi döneme dönülmesinin beklenmediğini belirten Arzova; “Küresel ölçekte en hızlı toparlanma Çin’de yaşanıyor. Çin’i ABD ve Avrupa alıyor. Özellikle bu toparlanma küresel ölçekte daha yavaş olacak. Enerji tüketimi artmaya başladıkça, küresel ticaretin de artacağı düşünülüyor. Çeyrek dönemlerde geçen senelere kıyasla enerji fiyatları ve enerji tüketimine dikkat edilmesi gerekiyor” açıklamasını yaptı.