Haberler

Perakende Kanun Tasarısı, Perakende Zirvesi’ne damga vurdu


27 Aralık 2013

25 Aralık’ta Hilton Bursa Otel’de yapılan konferansta “Türkiye ekonomisi ve perakendeye yansımaları ile Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı” tartışıldı.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF), Bursa PERDER, Retail Türkiye işbirliğiyle, Bursa Ticaret ve Sanayi Odası destekleriyle gerçekleştirilen Perakende Zirvesi’nde Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı ile perakende sektöründeki gelişmeler ile ekonomiye yansıması gündeme geldi. Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Ziya Altunyaldız’da ‘Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı’nı perakendecilere aktardı. Zirvenin açılış konuşmasını yapan Bursa PERDER Başkanı Haşim Kılıç; tarih, kültür ve sanayi açısından son derece zengin bir il olan Bursa’da üyeleri ile bağlı oldukları TPF’nin 2013 Bölgesel Perakende Konferanslarının son ayağı olan ‘Perakende Zirvesine’ ev sahipliği yapmaktan büyük mutluluk duyduklarını ifade etti.

Konuşmasında Perakende Ticaretin Düzenlenmesi Hakkında Kanun Taslağı’na dikkat çeken Başkan Haşim Kılıç; özellikle yerel perakendecilerin en büyük sıkıntısı olan ve haksız rekabete de yol açan yan yana market açılmasına bir an önce düzenleme getirilmesi gerektiğinin altını çizerek, “Avrupa’da uygulanan, semt veya ilçelerde;  metrekare bazında, ne kadar market gerekiyorsa; o kadar marketin açılmasına izin verilen sistemin, ülkemize de getirilmesi hususunda görüşlerimizi, gerekli mercilere iletilmesi noktasında TPF’ye sunduk” dedi. Son yıllarda yaygınlaşan yemek çeki ve kartlarının amacının dışında kullanılmasına da değinen Kılıç, amacı dışında kullanılan yemek çeki ve kartlarının sektörde haksız rekabete neden olduğunu işaret ederek, sözlerini şu cümlelerle tamamladı: “Hükümetimize, bu gibi uygulamalara müsaade etmemesi yönündeki taleplerimizi iletmiş bulunuyoruz. Ne yazık ki bu haksız rekabet, yerel perakendeciyi mağdur etmektedir. Türkiye perakendeciler federasyonu 370 şirket üyesi, 3600 perakende noktası ve 16 bölge PERDER derneği ile Türkiye’nin önemli bir sivil toplum örgütüdür. Elbette 270 milyar dolarlık perakende sektörünün bir yasası olmalıdır. Devlete karşı tüm yükümlülüklerini yerine getiren perakendecilerin bazı teşvik ve indirimlerden faydalanması konusunda da hükümetimizden destek bekliyoruz.”

Dünya ekonomisi değişim yaşıyor

Yerel perakendecilerin temsilciliğini yapan çatı örgüt olan Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, Perakende Zirvesi’nin sektörü buluşturan çok önemli bir ticari platform olduğunu belirterek şunları söyledi:

“Dünya ekonomisi çok büyük bir değişim yaşıyor. En önemli ekonomi kaleleri ve sırtı yere gelmez sanılan dev organizasyonlar, bu değişimin etkisiyle darbe aldılar. Dünyada uygulanan ekonomik formüllerin doğruluğu yeniden tartışılmaya başlandı ve tabii ki bizim ülkemizde de bu ekonomik değişimin etkileri hissedildi, hissediliyor. Perakendeciliğin bir endüstri olarak kabul edilmeye başlandığı son 15 yılda, hem ciddi bir büyüme yaşadık hem de ekonomik değişimin etkisiyle verimliliğimizi sorgulamaya başladık. Türkiye Perakendeciler Federasyonu olarak, temsil ettiğimiz endüstrinin her türlü değişim sürecinden kazanarak çıkması için bilgilerimizi, deneyimlerimizi, sorularımızı ve sorunlarımızı tartışacağımız ortamlara eskisinden çok daha fazla ihtiyacımız olduğunu her fırsatta belirtiyoruz. Rekabeti bir noktaya kadar sürdürerek, işbirliğimizi güçlendirmemiz gerekir. Perakende alanında yapılan tüm organizasyonlar bu amaca hizmet etmesi açısından çok önemli, çok değerlidir.”

Müsteşar Altunyaldız: Yasa pek çok yenilik getirecek

7 Ekim itibari ile Perakende Yasası’nı kamuoyunun görüşlerine açtklarını ifade eden Gümrük ve Ticaret Bakanı Müsteşarı Ziya Altunyaldız, “Perakende yasa olarak pek çok düzenlenmemiş alan düzenlemeye çalışıyoruz. Tüm paydaşlarla görüşüyoruz. Sayın Bakanımız Hayati Yazıcı tarafından da yasa olgunlaştığı zaman kamuoyu ile paylaşılacak. Hem organize perakende hem de geleneksel perakende bu alanın düzenlenmesi ve kurallı hale gelmesini daha yaygın bir şekilde ifade edilmesini istiyor. Ayrıca pek çok hususun perakende bilgi sistemi gibi tek bir noktadan yürütülmesi, çağdaş yönetim tekniklerinin oluşturulması gibi pek çok yeniliği getiren perkandemize rekabeti ve kurallı büyümeyi bu anlamda getiren bir düzenleme” dedi.

Burkay: Yasa sektöre ciddi katkı sağlayacak

Sanayinin son 20 yılda çok önemli bir gelişme kaydettiğini hatırlatan Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) Başkan İbrahim Burkay, modern tekniklerin ve modern yönetişim anlayışının perakende sektöründe var olması gerekliliğine dikkat çekerek, “Özellikle son dönemdeki büyümeyenin ithalata dayalı başlığına da baktığmızda arzın gelmiş olduğu noktaya talebide getirmemiz gerekiyor. Bu da yasalarla, yönetmeliklerle, kararnamelerle ve uygulamalarla gerçekleştirilebilir. Uzun yıllardır iş dünyasının beklediği bir yasa Perakende Yasası. Sektörle de çok ciddi istişareler yapılıp sektörün ihtiyaçlarına göre şekilleniyor. Ülkemiz ekonomisine Perakende Yasası’nın büyük katk sağlayacağını düşünüyorum” diye konuştu.

Konferansta ayrıca, Terteks Yönetim Kurulu Başkanı Sinan Öncel, Deloitte Tüketim ve Perakende Sektör Sorumlusu Özgür Yalta, Beğendik İcra Kurulu Başkanı Hacı D. Beğendik, Ekonomi Gazetecileri Derneği Başkanı Celal Toprak ile birlikte Habertürk Gazetesi’nden Abdurrahman Yıldırım ve Sabah Gazetesi’nden Meliha Okur gibi isimler konuşmacılar arasında yer aldılar.

 Perakendeciler Uludağ’a çıktılar

Konferanstan bir gün sonra Türkiye’nin değişik bölgelerinden gelen perakendeciler Uludağ’a çıktılar.

 Sponsorlar

Konferansın ana sponsorluğunu Polonez ve Uludağ; gala yemeği sponsorluğunu Hayat Kimya; lezzet sponsorluğunu Bağdat Baharat; ulusal sponsorluklarını ise Aroma, Bafra, Beyaz Kağıt, Bizden, Eker, Gökçelik, Göze, Has Tavuk, Kaplanlar, Kebir, Mikro Destek, Murbay, Üçge ve Wincor Nixdorf yaptılar.