“En önemli unsur halkın sağlığı”
12 Mart 2013
Türkiye Perakendeciler Federasyonu (TPF) son dönemde gündemde olan dökme beyaz et satışı konusunda duyarlı olduklarını, önemli olanın halkın sağlığı olduğunu belirtti
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün, Türk Gıda Kodeksi Et ve Et ürünleri Tebliği ile market ve kasapların, beyaz eti ambalajsız ve parçalayarak satmalarına izin verilmesi hakkında açıklamalarda bulundu. Ülkemizde hijyen şartlarına uyulduğu taktirde “dökme” ürün olarak beyaz etin satılabileceği ve bunun da tüketicinin alım gücüne katkı sağlayacağının altını çizen Aygün, “Marketlerde beyaz et ve kırmızı et parçalama izni olanlar hijyen koşullarına en üst seviyede uymaktadır, birçok markette tüketiciler de parçalama işlemini kendi gözleriyle görmektedir” dedi.
Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün, birçok Avrupa ülkesinde marketlerde “dökme” beyaz etin satıldığını, beyaz et’in ambalajlı satışının yapılabileceği gibi künye bilgilerinin yer aldığı bilgileri görünür bir yerde olmak şartı ve hijyen kurallarını sağladığı sürece dökme olarak da satılabileceğini ifade etti.
‘Kurallara uymayanlar cezalandırılmalı’
Aygün, “Hijyen kurallarına uymayan ve halkın sağlığını hiçe sayan kurum ve kuruluşlar yetkililer tarafından uyarılıp gerekli yaptırımlara mutlaka maruz kalacaklardır. Bu konuda Bakanlık yetkilileri ile sürekli bilgi paylaşımı içerisindeyiz. Bizler de federasyonumuza bağlı marketler olarak düzenlemeleri en iyi şekilde hayata geçirmekteyiz” dedi.
Aygün ayrıca, TPF üyeleri olarak, halka kaliteli ürünleri ekonomik olarak daha hijyenik şartlar altında sunduklarını ve sunmaya devam edeceklerini belirtti. Federasyon olarak, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile ortak olarak hazırladığımız ve yakında yayına girecek olan “soğuk zincirin önemi” konulu kamu spotuyla halkımıza sadece sağlıklı ürünlerin sunulması yönünde değil kamunun bilinçlenmesi yönünde de çalışmalara devam ettiklerini belirtti