Haberler

“İş yaşamında cinsiyet eşitliği sağlanırsa, verimlilik artar”


18 Nisan 2017

Organize gıda perakende sektörünün en büyük organizasyonu olan Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı’nda (YZB 2017) gerçekleştirilen oturumlarda çalışma hayatında kadın erkek eşitliği konuşuldu

Sektörün en büyük organizasyonu olan Uluslararası Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı ve Fuarı’nda (YZB 2017) çalışma hayatında cinsiyet eşitliği ve eşitliğin verimliliğe etkisi araştırmacı Mehmet Ali Çalışkan moderatörlüğündeki “İş’te Kadın, İş’te Eşitlik” oturumunda konuşuldu. Oturuma, Global Compact Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Seçkin, Suteks Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası sözcüsü Nur Ger, Altunbilekler İK voze Kurumsallaşma Direktörü İcra Kurulu Üyesi Öznur Altunbilek ve senarist ve yönetmen Ümmiye Koçak katıldı.

İş yaşamında cinsiyet eşitliğinin sadece toplumsal sosyal sorumluluk olarak değerlendirmemek gerektiğini belirten Seçkin, eğer eşitlik sağlanırsa bu durumun ekonomik verimlilik, müşteri ve çalışan memnuniyeti için müthiş fırsat olduğunu kaydetti. Cinsiyette eşitliği sorunun aşılması halinde müthiş fırsatların olduğunu belirten Global Compact Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Seçkin, “2025 yılına kadar cinsiyet eşitliğini sağlarsak GSMH’ye yüzde 12’lik bir katkı olur. İş dünyasında yaşanacak cinsiyet eşitliği yüzde 15.2 oranında ekonomiyi canlandırma potansiyeline sahip” dedi.

Nihai müşterilerin yüzde 70’inin kadın olduğunu söyleyen Seçkin, “Yöneticilere baktığımız zaman kadınlar neden az bunu sorgulamalıyız. Ülkemizde bazı işleri kadın yapar, bazılarını erkek yapar gibi belli kalıplar var. Kalıpları aşmak bu yolculuğun önemli bir noktası” ifadelerini kullandı.

 “30 YIL İÇİNDE İŞ YAŞAMINDA EŞİTLİK SAĞLANACAK”

Çalışma yaşamındaki eşitlikle alakalı iş çevresindeki tepkilerin toplum tepkisiyle eşdeğer olduğunu söyleyen Suteks Yönetim Kurulu Başkanı ve WEPs İş Dünyası sözcüsü Nur Ger, bu sorunun en önemli sebebinin zihniyet olduğunu vurguladı. Nur Ger, “Kadınların iş hayatına girmesi son 100 yılda gelişmiş bir olay. Çalışma hayatındaki cinsiyet eşitliğinde Türkiye son sıralarda yer alıyor ancak son 30 yıldır belli bir gelişme var” dedi.

Gelişme hızının umut vaat edici olduğunu ifade eden Nur Ger, “30 yıl içinde iş hayatında eşitliği yakalayacağımızı umut ediyoruz” dedi. Çalışan kadınların kırılma noktasının hamilelik ve küçük çocuklarına baktıkları dönem olduğunu belirten Ger şunları kaydetti,

“Bu dönemlerde kadınlara esneklik tanınmalı, vardiyaları özel durumlarına göre düzenlenmeli ki, kadınlar zor zamanını aştıktan sonra işinin başına döndüğünde şirketi daha fazla sahiplensin. Bu konu aslında yine dönüp dolaşıp işverene katkı sağlıyor” dedi.

 
“KADINLARIN İSTİHDAMA KATILIMI PERAKENDEDE DAHA FAZLA”

Perakende sektörüne kadınların istihdama katılımının daha yüksek olduğu belirten Öznur Altunbilek bu katılımın etkin ve eşit olmadığını söyledi. Erkek işi olarak tabir edilen işlerde kadınlara nasıl fırsatlar verilir konusunun tartışılması gerektiği konusuna vurgu yaptı.

Kadınların müşteri ilişkilerinde nazik, düzenli ve ayrıntıcı olduğunu belirten Altunbilek, “Fark yaratmak önemli. Ev hanımlarını ve orta yaştaki kadınları da istihdama bir şekilde katarak iş yaşamındaki sıradanlık kırılabilir” dedi.  Samimiyeti ile katılımcılardan büyük ilgi gören Ümmiye Koçak ise “İnsan isterse olmaz diye bir şey yok. Hedefiniz için çabalayın” dedi.