Haberler

İstanbul PERDER Üyeleri “İş Davaları” hakkında bilgilendirildi


02 Nisan 2014

Kahvaltılı toplantıda bir araya gelen İstanbul PERDER üyeleri, sıkça sorun yaşadıkları “İş Davaları” ile ilgili olarak Anadolu Adliyesi İş Mahkemesi Hakimi Halil İbrahim Şua, tarafından bilgilendirildi.

 İstanbul  PERDER ‘in geleneksel hale gelen kahvaltılı toplantısı, Ender Grup ev sahipliğinde Endeks Kimya fabrikasında gerçekleştirildi. Toplantının bu ayki konusu İşveren ve İşçi arasında yaşanan “İş Davaları” oldu. İstanbul Anadolu Adliyesi İş Mahkemesi Hakimi Halil İbrahim Şua, toplantıya konuşmacı olarak katıldı.

Toplantının açılış konuşmasını yapan İstanbul PERDER Başkanı İhsan Biçen, “Bugün bir arada olmamıza öncülük eden Endeks Kimya’nın tüm yetkililerine ve Abdullah Ender’e teşekkür ederim” dedi.

16-17 Nisan tarihlerinde gerçekleştirilecek olan “Yerel Zincirler Buluşuyor Konferansı”nın içeriği hakkında bilgi aktaran Biçen, tüm yerel perakendecilerin katılım sağlamasını beklediklerini söyledi.

Hakim Halil İbrahim Şua ise konuşmasına başlamadan önce üyelerin yaşamış olduğu sorunlar hakkında bilgi aldı.  Yaşanılan sorunların çoğunun iş akdinin sona ermesinden sonra yaşanan sıkıntılar üzerine olduğu gözlemleyen Şua, “Öncelikle burada bulunma amacım; ne işveren nede işçi tarafını tutmak. Bizim burada bulunmamızdaki temel nedenimiz sizin hassasiyetlerinizi, adalete olan bakış açılarınızı bu konudaki eksik yanlış hatalı bilgilendirmeler varsa bunun önüne geçmenizi sağlamaktır. Sorun varsa sorun olmadan çözüme ulaşmanın yolunu bulmanızı sağlamaktır. İhtiyaç ve beklentilerin karşılıklı olarak belirlenmesi gerekiyor. Önemli olan iş akdinin sona ermesinden sonra yapılan işlemler değil, işbaşı yapılan gün itibariyle tüm evrakların doğru olarak uygulanmasıyla başlar” dedi.

Birkaç konu başlığından söz eden Şua,  şöyle devam etti: “5510 sayılı yasaya göre bordroların her ay imzalanması gerekmektedir. Banka üzerinden ödeme yapmanız sadece endi başına geçerli değildir. Bordro ile birlikte puantajlamanın yapılması, fazla mesai uygulaması yapıyorsanız bile bunların tahakkukların yapılarak imzalatılması, kart veya parmak okuma yapmanız gerekmektedir. Eğer bunları yaparsanız tanık dinlense bile pek bir şey değişmez.”

Senelik izinlerin kullanım süreçlerinin doğru yönetilmesi hakkında da bilgi veren Şua, şunları kaydetti: “Başlangıç ve bitiş tarihlerinin mutlaka yazılması gerekiyor. Burada dikkat edilmesi gereken en önemli husus; çalışanlarınız izne ayrılırken imza attırıyorsunuz fakat izin bitip işbaşı yapıldığında imzalar alınmıyor. Bu da işverenler tarafından yapılan yanlışlar arasında yer almaktadır. Bunlara dikkat edilmesi gerekiyor.”

Toplantının sonunda İstanbul PERDER Başkanı İhsan Biçen, konuşmacı olarak katılım sağlayan Halil İbrahim Şua’ya ve Endeks KimyaYönetim Kurulu Başkanı Abdullah Ender’e birer teşekkür plaketi takdim etti. Programın ardından hep birlikte Endeks Kimya fabrika gezisi gerçekleştirildi.