Haberler

PGP’de gündem; perakende yasası


04 Ekim 2013

PERDER Gelişim Platformu(PGP) üyeleri, İstanbul Ticaret Odası Komitesi ile perakende sektörünün sorunlarını masaya yatırdı. İstanbul Ticaret Odası 9 Nolu Toptan, Gıda İçecek Komite Başkanı ve Meclis Başkan Vekili Ahmet Özer, perakende yasasının bir an önce çıkarılması gerektiğini söyledi

İstanbul PERDER çatısı altında oluşturulan PERDER Gelişim Platformu, perakende sektörünü daha ileriye taşımak adına çalışmalarına hızla devam ediyor. PERDER Gelişim Platformu üyeleri ve İstanbul Ticaret Odası 9 Nolu Toptan, Gıda ve İçecek Komitesi tarafından düzenlenen istişare toplantısında, satın alma müdürleri ve tedarikçi firma yetkilileri Cemile Sultan Korusu’nda bir araya geldiler.

Tedarikçi-perakendeci noktasında, satın alma yetkililerinin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerilerinin masaya yatırıldığı toplantıya İstanbul Ticaret Odası Borsa Başkanı Ahmet Kasap,  9 Nolu Toptan, Gıda ve İçecek Komite Başkanı ve Meclis Başkanvekili Ahmet Özer, Meclis Üyeleri Murat Kasap, Murat Kılıç ,Emrullah Öz, Komite Üyeleri Kadem Kanbur ve Hulusi Arslan ve PGP üyeleri katıldı.

PERDER Gelişim Platformu Dönem Başkanı Aziz Kavak’ın açılış konuşması ile başlayan toplantıda Ahmet Özer, Büyük Mağazacılık Yasa Tasarısı’na ve sektörün güncel sorunlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Özer ayrıca, PGP üye ve yöneticilerinin İstanbul Ticaret Odası ile ilgili ve genel sektör sorularını yanıtladı. Perakende sektöründe kayıt dışı çalışmaların engellenmesi gerektiği, kanunlu ve kurallı bir sistem dahilinde çalışmanın hayata geçirilmesi gerektiğine vurgu yapan Özer,  büyük mağazalar yasasının bir an önce çıkması için tüm ilgili tarafların sesini yükseltmesi, kanun koyucu ve uygulayıcılara duyurması gerektiğini söyledi. Özer, “Yıllardan beri Büyük Mağazalar Yasasının çıkması için sivil toplum örgütleri nezdinde uğraşıyorum. Ancak bu kanunun çıkmasını sağlayamadık. Kanunsuz bir yaşama devam ediyoruz. Oysa birinci dünya ülkelerinin tamamında kanun uygulanmakta. Biz bu konuda sesimizi her yere duyurduk; fakat dinletemedik. Sayın Başbakanımız dahil bütün Bakanlarımızla görüşmemize rağmen ve hepsinden kanunun çıkacağına dair olur almamıza rağmen kanun çıkmadı. Elbette ben de inanıyorum ki, bir gün kanun çıkacaktır. Fakat ne zaman? Günümüz demokrasilerinde çoğunluğun gücü arkanızda olmalı. Arkanızda çoğunluğun gücü yoksa, kalabalık yoksa tek başınıza sesinizin etkin olması mümkün değil. Sektörümüzde bir yasanın olmaması, toplumsal bir faciadır. Bu kanun bir memleket  meselesidir” dedi.

Uluslararası zincirlerin kazandığı paraların yurt dışına gittiğini, yatırım olarak ülkede kalmadığını söyleyen Özer, yerli yatırımcının kazandığı parayı memleketinde yatırıma dönüştürdüğünü dile getirdi. Özer “Memleketimiz için elimizden geldiği kadar çalışmaya gayret edeceğiz. Eğer kanunsuzluk bu haliyle devam ederse, bırakın küçüğü esnaf diye bir şey kalmayacak. Onun için de bizim, olabildiğince örgütlenmemiz, bu konuda bilinçli olmanız gerekiyor. Ayrıca tepkimizi doğru bir şekilde göstermemiz lazım. Tabiî ki, ülkemizde uluslararası zincirler büyük kapital sahipleri mağazalar marketler açabilsinler, AVM’ler olsun; ama bir kanun, bir disipliniçinde olsun. Bu konuda tüm sektör çalışanlarından olduğu gibi sizlerden de destek bekliyoruz” dedi.

İstanbul Ticaret Odası’nın yapacağı çalışmaları, üye taleplerinin belirleyeceğinin altını çizen Özer, şöyle devam etti: “Yapılması gerekenleri söyleyecek olan sizlersiniz. Siz üyeler varsanız İTO vardır. İTO, sizin talepleriniz doğrultusunda gelişecek ve daha da olgunlaşacak. Yeni seçilmiş olan yönetimimizin tarzı da daha çok üyelere dokunabilme yönünde. Daha elle tutulur, gözle görülür işler yapabileceğiz.Şu anda olduğu gibi sizlere dokunmaya çalışıyoruz. Perakende sektörü için önemli şahıslarsınız. Bu doğrultuda fikirleriniz çok önemli. Katılımcı olmanız lazım. Katılımcı olmadıktan sonra, ne kadar düşünürseniz düşünün oturduğunuz yerden hiçbir icraat çıkmıyor. Bu konuda bizleri zorlayın. Yaptığımız faaliyetlere gerek fiziki gerek ise fikirlerinizle iştirak edebilirsiniz.

Toplantıda vergi muafiyetleri, kalifiye eleman sıkıntısı, üretici ve distribütör firmalarla ilişkiler, KDV oranları, …gibi konularda da ayrıntılı bir istişare yapıldı.