Haberler

Yerel zincirlerin gündemi: Gıda güvenliği


18 Eylül 2012

İstanbul PERDER’in “Gıda Güvenliğindeki Son Değişiklikler” konulu kahvaltı programına PERDER üyesi olmayan İstanbul’daki yerel market zinciri sahipleri de katıldı. 

İstanbul  PERDER ‘in bu ayki kahvaltı programı 15 Eylül 2012 tarihinde Show Marketleri ev sahipliğinde, Florya Kaşıbeyaz Tesislerinde gerçekleştirildi. “Gıda Güvenliğindeki Son Değişiklikler” konusunun ele alındığı kahvaltı programına Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, Gıda İşletmeleri ve Kodeksi Daire Başkanlığı’ndan Selman Ayaz, Türkiye Perakendeciler Federasyonu Başkanı Selamet Aygün ile İstanbul’da faaliyet gösteren, PERDER üyesi olmayan yerel market sahipleri de katıldı.

Taklit ve tağşiş konularına değinen Tarım Gıda ve Hayvancılık Bakanlığı Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Kavak, ürün etiketinin üzerinde ne yazıyorsa içeriğinin de aynı olmasına hassasiyet gösterdiklerini söyledi. Tüketicinin yanıltılmamasını istemediklerini belirten Kavak, “Bakanlık olarak yaptığımız deşifrelerin olumlu dönüşlerini aldık. Amacımız masumu mağdur etmek değil, haksız rekabeti önlemek. Özellikle bilinçsiz tüketiciler, çabuk bozulan ürünleri araç arkalarında bekletme ve saklama koşulları konusunda yetersiz bilgiye sahip. Bu konuyu bir an evvel bir kamu spotuyla gündeme getireceğiz. Son dönemde satış noktalarından istenen işletme kaydı konusuna gelince; %60’ı imarsız olan İstanbul gibi bir şehirde, geçici ruhsatlarla çalışan işletme sayısı azımsanmayacak kadar fazla. Bu konuda PERDER ailesi olarak sizden, üyelerinizin bu konuda bir röntgenini çekip bizimle bu raporu paylaşmanızı istiyorum. Biz de İçişleri Bakanlığıyla bu konuda gereken diplomasiyi sizin adınıza yürütelim.” dedi.

Yeni yürürlülüğe giren 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu’nun, tarladan sofraya gıda güvenliğiyle ilgili geniş bir kapsamda hazırlandığının altını çizen Gıda İşletmeleri ve Kodeks Dairesi Başkanı Selman Ayaz, bu yasayla birlikte tüketicilerin daha güvenilir, temiz ve hijyenik koşullarda tüketim sağlayacağını kaydetti. Ayza, gıda ürünlerinde izlenebilirliği ve Türk gıda kodeksine uygunluğunu denetlemenin, kayıt dışılığı ve haksız rekabeti önlemek adına önemli bir adım olduğunu ifade etti. Perakende zincirlerinin kendileri açısından çok önemli olduğunu aktaran Ayaz, “Gıda ürünlerinin tarladan sofraya geçiş sürecinde marketler köprü görevi görüyor. Bir gıda maddesi, satış yerlerinde uygun muhafaza edilmezse gıda güvenliği bu noktada bozuluyor. Zincirin hiç kırılmadan son tüketiciye ulaşması önem arz ediyor” dedi. Daha önceki yasada sadece üretim yerleriyle ilgili denetimler yaptıklarını söyleyen Ayaz, yeni kanunla beraber üretim yerlerinin yanı sıra satış yerlerini de Bakanlık kontrolüne aldıklarını dile getirdi.

Türkiye Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Selamet Aygün ise, sektörün gelişimine katkı sağlayacak her organizasyona destek vereceklerini ifade etti. Aygün ayrıca, marketten alınan gıdaların tüketiciler tarafından doğru muhafaza edilebilmesi ve tüketicilerin bu noktada bilinçlendirilmesi adına TV kanallarında kamu spotu yayınlayacaklarını da sözlerine ekledi.

İstanbul PERDER Başkanı İhsan Biçen, “Bugün aramızda, üyemiz olmayan perakendeci dostlartımız bulunuyor. Katılım gösterdikleri için kendilerine teşekkür ederim” diyerek başladığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Haziran ayında göreve gelmemizin ardından 6 aylık bir plan yaptık. İstanbul PERDER olarak, periyodik aralıklarla eğitimler düzenledik ve düzenlemeye de devam edeceğiz. Bu bağlamda kısa bir süre önce, perakende sektöründe faaliyet gösteren profesyonellerden oluşan PERDER Gelişim Platformu’nu kurduk. Bu platform ile perakendeye yön veren, sektörü bilinçlendiren projeler üretmeyi amaçlıyoruz. Enerji tasarrufu, GSM operatör indirimleri, araç takip sistemi, akaryakıtta indirim… gibi üyelerimize fayda sağlayacak projeler geliştirdik.”