Teşvik programlarından faydalanıyor musunuz?
16 Ocak 2017
İşbaşı Eğitim Programı (İEP) ve 6111 sayılı Kanun kapsamında Personel Teşviki, işletmelerin maliyetlerini ciddi oranda minimize etme fırsatı sunuyor.
Hangi sektörde olursa olsun teşvikler, işletmeler için büyük önem arz etmektedir. Özellikle yoğun istihdam sağlayan sektörler, teşviklerden faydalanarak maliyetlerini ciddi oranda minimize etme fırsatına sahip oluyorlar. Örneğin perakende, insan kaynağının en yoğun olduğu sektörlerin başında geliyor. Dolayısıyla teşvikler, özellikle de personele yönelik teşvikler perakende sektörünün yakından takip etmesi ve yararlanması gereken konulardan hayati olanı diyebiliriz. Bu noktadan hareketle işletmelerin, teşvikler konusunda donanımlı kişileri istihdam etmesi ya da bu alanda hizmet sunan firmalardan danışmanlık hizmeti almasında fayda var.
Şu anda yaygın olarak kullanılan ve işletmelere önemli ölçüde fayda sağlayan iki teşvik programı bulunmaktadır. İşbaşı Eğitim Programı (İEP) ve 6111 sayılı kanunun 74. Maddesi kapsamında ki teşvik programı.
Teşvik Kapsamında İşbaşı Eğitim Programı (İEP)
- Bu teşvik, herhangi bir vasıf gerektirmeyen meslekler hariç (taşıma, çay servis, temizlik görevlisi…vb) diğer meslekleri kapsar.
- İŞKUR, firmanın toplam çalışan sayısının %10’luk kısmı kadar personel alımını sağlar, programa katılan kişinin program süresi kadar Genel Sağlık Sigortasını yatırır ve devam edilen her gün için günlük 54 TL Kursiyer Cep Harçlığı ödemesi yapar.
- Programın Süresi İEP uygulanacak mesleğin niteliğine göre belirlenir. En az 6 ay süren bir programdır. Başvurduğunuz tarihteki personel sayısının azalmaması gerekmektedir.
- Program bittikten sonra en az uygulanan program süresi kadar aynı işyerinde istihdam edilmelidir.
Katılımcılarda aranan özellikler:
- İŞKUR ‘ a kayıtlı kayıtlı işsiz olmak.
- 15 yaşını tamamlamış olmak.
- İşverenin birinci veya ikinci derece kan hısmı olmamak.
Ayrıca:
- Başvuru tarihi itibari ile son altı ay içinde işbaşı eğitim programı kapsamında başvurulan meslekte çalışmamış olma.
- Programın başlama tarihinden önceki üç aylık dönemde; programın yapılacağı işyerinin sigortalı hizmet listesinde kayıtlı veya kayıt dışı çalışanı olmama.
- Mutlaka iş ve meslek danışmanlığı hizmetinden faydalanmış ve danışmanın uygun görüşünü almış olma şartları aranmaktadır.
6111 Sayılı Personel Teşvik Programı
Şirketlerin, bu teşvik programına başvurması için SSK ve vergi borcunun olmaması gerekiyor. Teşvik;
- 18 yaşından büyük kadınları, 18 yaşından büyük ve 29 yaşından küçük erkekleri, 29 yaşından büyük erkekleri, mesleki yeterlik belgesi sahiplerini,
- Mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi veya Türkiye İş Kurumu’nca düzenlenen işgücü yetiştirme kurslarını bitirenleri,
- Mesleki yeterlik belgesi veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretim ya da Türkiye İş Kurumu işgücü yetiştirme kurs bitirme belgesine sahip olmayanları,
- İşverene bağlı işçi olarak çalışmakta iken 01.03.2011 tarihinden sonra mesleki yeterlik belgesi alanları veya mesleki ve teknik eğitim veren orta veya yükseköğretimi bitirenleri, İŞKUR’ a kayıtlı işsizler arasından işe alınanları, İŞKUR’ a kayıtlı olmadan işe alınanları kapsamaktadır.
Sigortalının, 01.03.2011 ile 31.12.2020 tarihleri arasında işe alınmış olması, işe giriş tarihi itibariyle 18 yaşından büyük olması; işe alındığı tarihten önceki altı aylık dönemde Sosyal Güvenlik Kurumu’na verilmiş aylık prim ve hizmet belgelerinde kayıtlı olmaması ve fiilen çalışması gerekmektedir.
İşyerinin; özel sektör işverenlerine ait olması, yasal ödeme süresi geçmiş prim ve idari para cezası borcunun bulunmaması; sigortalının, son 6 aylık prim ve hizmet belgelerinde bildirilen ortalama sigortalı sayısına ilave olarak işe alınmış olması gerekmektedir.
En az 6 ay en fazla 54 ay olan işveren sigorta teşvik primleri İŞKUR ‘un İşsizlik Sigortası fonundan karşılanmaktadır.
Bu teşviklerden faydalanan işletmelerin, gider kalemlerinde ciddi anlamda düşüş görülmektedir. 100 kişinin çalıştığı bir firma da 10 kişi İEP kapsamında programa başlatıldığında ve 6 ay program uygulandığında yaklaşık 84.000 TL gibi bir fark firmanın kasasında kalacaktır. Ayrıca bu kişiler programdan sonra istihdam edildiğinde İEP teşvik siteminden yararlanarak, firmaya ayrıca da bir gider tasarrufu sağlayacaktır.
Bu bilgilerin ışığında, işletmelerin teşviklerden yararlanmaları için ivedilikle harekete geçmeleri gerekmektedir.