Perder 41. Sayı - page 93

Çevrecİ ve yenİlİkçİ ürünler
gelİştİrdİk
Türkiye’de çerezlik kuruyemiş sektörünün büyüklüğü 3,6
milyar TL civarında. Sektör son 6-7 yıldır her yıl yüzde 10
civarında büyüyor. Paketli kuruyemiş sektörünün cirosu
ise, tahmini olarak 1 milyar 200 bin TL civarında. Doğrudan
kuruyemiş tüketiminin yaklaşık yüzde 35’i paketli tüketim.
Ülkemizde kişi başına 3,5 kg kuruyemiş tüketiliyor. Türkiye;
İran, Lübnan ve Yunanistan ile birlikte dünyada en çok kuru-
yemiş tüketilen ülkelerden biri.
Organize marketlerden kuruyemiş satın alanların %55,14’ü
erkek, %44,86’sı ise kadın. Kuruyemişi satın alanların yaş
aralığına baktığımızda ise çoğunluğunun 35-49 yaş aralı-
ğında olduğu görülüyor. Marketten satın alma yapanların
%40.09’u bu yaş aralığında. Bunu %27,14’lük oranla 25-34
yaş arasındakiler, %19,70’lik oranla 50-64 yaş aralığındaki
tüketiciler izliyor. 18-24 yaş aralığındakiler %7,38 oranında,
65 yaş üstündekiler ise %5,52 oranında kuruyemiş satın
alıyor.
Meteorolojik olayların etkisiyle; geçen yıldan kalan stokların
azalması ve bu yıl da rekoltenin düşmesi nedeniyle kuruye-
miş hammadde fiyatlarında ciddi artışlar meydana geldi.
Fiyat artışları, bazı ürünlerde yüzde 100’e varan oranda
gerçekleşti. Son tüketici nezdinde baktığımızda da ürünlerde
yüzde 20 ile yüzde 100 arasındaki oranlarda fiyat artışı ger-
çekleşti. Kayısı, fındık ve Antep fıstığında yüzde 100’ü buldu.
Ali Murat Çakan
Papağan Kuruyemiş Genel Müdür Yardımcısı
Ceviz içinin kilogram fiyatı 2009
yılında 24.6 lirayken, bu yılın
Eylül ayında yüzde 49 artışla
48.5 liraya yükseldi. Kilogram
fiyatı 18 lira civarında olan
fındık içi, aradan geçen 5 yılda
yüzde 59 artışla 43.2 liradan
satılır oldu. Antep fıstığının fiyatı
son 5 yılda yüzde 61 artışla 20
liradan 51.5 liraya kadar çıktı.
1...,83,84,85,86,87,88,89,90,91,92 94,95,96,97,98,99,100,101,102,103,...124
Powered by FlippingBook