Page 39 - Perder 45. Sayı
P. 39
37

Ardından, Yeni Asır Gazetesi yazarı Yunus Karakaya’nın gündem
moderatörlüğünde düzenlenen oturuma ise Et Üreticileri
Birliği (ETBİR) Başkan Yardımcısı Dr. Ahmet Yücesan, Tarım
Ürünleri Hububat Bakliyat İş ve Paketleme Sanayicileri Derneği
(PAKDER) Başkanı Hakkı İsmet Aral, Tüm Bostan Sebze Meyve
Komisyoncu ve Tüccarlar Federasyonu (TÜMESKOM) Başkanı
Burhan Er, Metro Toptancı Market Meyve Sebze Kategori
Müdürü Birol Uluşan ve TPF Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Reşat Narman konuşmacı olarak katıldı.

Panelde, gıda fiyatlarındaki artışın önüne geçilebilmesi için
tarımsal üretimin teşvik edilmesi, ithalatın azaltılması konusu
ele alındı. Ortak görüş ise, üreticiden rafa ulaşana dek geçen
sürede gıdada maliyetlerin düşürülmesi gerektiği oldu.
Konuşmacılar, satırbaşlarıyla şunları söylediler:

değişimi yakından takip etmesi gerektiğini düşünüyorum. Artık
büyük ve güçlünün anlamı olmayan bir dönemdeyiz. Alışveriş
yaptığımız mağazalarımız metrekare anlamında giderek
küçülüyor. Alışverişe insanlar vakit ayırmak istemiyor. Hatta ve
hatta tüketiciler kendilerine yakın mağazaları tercih ediyor. Bu
doğrultuda sistemlerinizin değişmesine, teknoloji olarak güç
birliği yapmanız hem size hem tüketiciye faydalı olacaktır.”

140 yılı aşkın süren başarı öyküsü ‘Kırmızı etin fiyatı düşmez’
Açılış konuşmalarının ardından başarı hikâyeleri bölümüne Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim
geçilen konferansta, Faruk Güllü bir sunum gerçekleştirdi. Kurulu Üyesi Ahmet Yücesan, kırmızı et fiyatlarının
Türk baklavasını marka haline getiren Faruk Güllüoğlu’nun, düşmeyeceğini söyledi. İzmir’de düzenlenen Perakende
140 yılı aşkın süren başarı öyküsünü perakende sektöründen Konferansı’nda konuşan Yücesan, ”Et fiyatlan önümüzdeki
aktörlerle paylaşan Faruk Güllüoğlu Yönetim Kurulu günlerde pahalanmayacak. Düşüş beklentisi de zayıf. Eski
Başkanı Faruk Güllü, geleneği geleceğe taşıyan bir marka seviyelerine düşeceği kanaatinde değilim. Kırmızı et, düşmez
olduklarını söyledi. Baklava adı ile özdeşleşen Faruk ama yerinde sayar” dedi. Hayvancılıkta yemin, özellikle
Güllüoğlu’nda mesleğin, 1871 yılından bugüne beş kuşaktır konsantre yemin çoğunu yurtdışından ithal edildiğine dikkat
babadan oğula aktarıldığının öyküsünü aktardı. Faruk Güllü çeken Yücesan, “Yine besi materyali dediğimiz canlı hayvan
konuşmasında, asırlık deneyimlerini 1993 yılında yurtdışına girişlerini ithal ediyoruz. Dolayısıyla bunlara bağlı olarak
da taşıdıklarını belirterek, Türkiye dışında ilk imalat ve satış fiyatlarda çok fazla bir düşüş söz konusu değil. İlave olarak
yerini Azerbaycan’da açtıklarını aktardı. Güllü, 1994 yılında Türkiye’de son 10 yılda tüketim her yıl, bir önceki yıla göre
İstanbul’da açtıkları üretim tesisleri birlikte markalarının hızla daha çok artıyor. Aynı zamanda kırmızı ete olan talep de
büyüdüğünü ifade etti. artıyor. Dolayısıyla fiyat düşmez ama yerinde sayar” diye
Konferansın öğleden sonraki bölümünde ise TÜİK İzmir Bölge konuştu. ÖECD ve FAO raporuna göre Türkiye’de kırmızı
Müdür Ökkeş Kulakoğlu söz aldı ve perakende sektörüne et fiyatlarındaki artışın dünyaya göre daha hızlı olacağını
yönelik yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi verdi. kaydeden Yücesan, “Dünyada et fiyatlan hızla artarken
Türkiye’de bu artış daha fazla hissedilecek” dedi.
“Tüketiciler fiyat artışlarını görünce sorumlularını arıyor”
Gıdanın dünyanın en önemli sektörlerinin başında geldiğini
söyleyen TÜİK İzmir Bölge Müdürü Ökkeş Kulakoğlu, “Fiyat
artışları da bu nedenle hepimizi yakından ilgilendiriyor.
Tüketiciler fiyat artışlarını görünce sorumlularını arıyor. TZOB,
gıda fiyatları arasındaki farkları her ay düzenli açıklıyor. Hangi
gıda ürünlerinin zam şampiyonu olduğunu belirtiyor. Bizler de
üreticilerden tüketicilere kadar uzanan halkayı inceliyoruz” dedi.
   34   35   36   37   38   39   40   41   42   43   44