 
          pazar
        
        
          119
        
        
          işletmelere, vazgeçilen kotanın tonu başına yeniden
        
        
          yapılandırma yardımı ile çeşitlendirme yardımı verilmiş,
        
        
          bu uygulama sonucunda da toplam kotalarda 5,8 milyon
        
        
          ton düşüş sağlandı. Yeniden yapılandırma programı
        
        
          kapsamında Bulgaristan, İrlanda, Letonya, Portekiz ve
        
        
          Slovenya pancar şekeri üretiminden; Fransa, Hollanda,
        
        
          İngiltere, Yunanistan, Romanya ve Finlandiya ise
        
        
          izoglukoz üretiminden çekildi. Şeker reformu sonucunda
        
        
          AB, şekerde net ihracatçı konumdan net ithalatçı
        
        
          konuma geçti.
        
        
          
            Türkiye’de pazarın durumu
          
        
        
          Şeker fabrikaları, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk sanayi
        
        
          işletmeleri arasında yer alıyor. 22 Aralık 1925 tarihinde
        
        
          Alpulu Şeker Fabrikası’nın da temeli atılarak on bir ayda
        
        
          fabrikanın montajı bitirildi ve 26 Kasım 1926 tarihinde
        
        
          fabrika işletmeye açılarak ilk Türk şekerini üretti. Uşak
        
        
          Şeker Fabrikası ise, 17 Aralık 1926 tarihinde işletmeye
        
        
          açıldı.
        
        
          1933 yılına kadar ülkemizin şeker ihtiyacı bu iki
        
        
          fabrikanın üretimi ile kısmen karşılandı. Ayrı şirketler
        
        
          halinde kurulan Alpullu, Uşak, Eskişehir ve Turhal şeker
        
        
          fabrikaları; tek elden yürütülmesi amacıyla 6 Temmuz
        
        
          1935 tarihinde, üç milli bankamızın eşit paylarla ortak
        
        
          oldukları tek bir şirket çatısı altında toplandı ve Türkiye
        
        
          Şeker Fabrikaları A.Ş. kuruldu. Şeker üretim faaliyetleri
        
        
          1950 yılına kadar zaman zaman tevsi edilen dört şeker
        
        
          fabrikası ile yürütüldü. Her yıl artan şeker ihtiyacının
        
        
          tamamen yerli üretimle karşılanabilmesi için 1951
        
        
          yılında hazırlanan "Şeker Sanayii'nin Tevsi Programı" ile
        
        
          yeni şeker fabrikaları kurulması dönemine girildi. Diğer
        
        
          taraftan da pancar ekicilerinin teşkilatlandırılması amacı
        
        
          ile aynı yıllarda kooperatifleşme hareketi başlatıldı.
        
        
          Bu hareket sonucunda oluşan Pankobirlik bünyesinde
        
        
          Amasya Şeker Fabrikası 1991'de, Kayseri ve Konya Şeker
        
        
          Fabrikaları ise 1992 yılında Yönetim Kurulları'nın kararları
        
        
          ile Türkiye Şeker Fabrikaları’na olan tedvir yetkilerini
        
        
          kaldırdı ve kendilerini yönetir hale geldi. Türkiye’de şeker
        
        
          pazarı bünyesinde; yedi adet pancar şekeri üreticisi
        
        
          ve beş adet nişasta bazlı şeker üreticisi olmak üzere
        
        
          birbirine rakip on iki şirket faaliyet gösteriyor. Şeker
        
        
          fabrikalarının ise halen 25 tanesinin kontrolü Türkiye
        
        
          Şeker Fabrikaları A.Ş’de bulunuyor. Ancak 1990’lı yıllarda
        
        
          çıkan koruma tedbirleriyle şekerde fiyatı devletin ilk
        
        
          elden belirlemesi, özel sektörün gelişimini sağlamak
        
        
          adına engellenmiştir.
        
        
          TÜİK’in konuyla ilgili en son verilerine göre; 2012 yılında
        
        
          Türkiye sınırları içinde toplam 154 milyon 630 bin dekar
        
        
          alanda tahıllar ve bitkisel ürünlerin ekimi yapılmış, bu
        
        
          grubun içerisinde şeker pancarı, toplam ekim alanının
        
        
          % 2’sini, üretimmiktarının % 17’sini oluşturmaktadır.
        
        
          Türkiye’de hâlihazırda; 3 milyon 151 bin tonu pancar
        
        
          şekeri, 990 bin tonu nişasta bazlı şeker olmak üzere
        
        
          toplam 4 milyon 141 bin ton şeker üretim kapasitesi
        
        
          mevcuttur. Pancardan şeker üreten şirketlerin toplam
        
        
          günlük pancar işleme kapasitesi ise 155 bin 550 ton’dur.
        
        
          
            Pancar şekeri üretiminde Avrupa'nın
          
        
        
          
            4’üncü büyük ülkesi olan Türkiye’de,
          
        
        
          
            fabrikaların önemli bir bölümü
          
        
        
          
            halen devlet kontrolünde olmasına
          
        
        
          
            rağmen paketli ürün satan marka
          
        
        
          
            sayısı her geçen yıl artıyor.