 
          RÖPORTAJ
        
        
          116
        
        
          çocuklara denetiyorum. Çünkü çocuklar, dünyadaki
        
        
          en objektif yaratıklardırvarlıklar. Beğenirlerse
        
        
          beğenirler, beğenmezlerse hayatta eyvallah demezler.
        
        
          Çünkü damak tatları ve bakış açıları çok farklı.
        
        
          Bu işe başlarken ki hedefim de çocuklardı. Evdeki
        
        
          çocuklardan başlayarak tüm çocuklardı.
        
        
          
            “Asıl değer verilen şey; tavuğun suyu”
          
        
        
          Tüketicilere, daha pratik ve avantajlı ürünler sunmaya
        
        
          çalışıyoruz. Anneler, organik tavuğu aldığı zaman
        
        
          tavuğu haşlıyor, suyunu cam kavanozlara koyuyor ve
        
        
          buzluğa atıyor. Oradan ilhan alarak tüketiciye soralım
        
        
          dedik. Tüketici, tavuğu eti için mi; yoksa suyunu elde
        
        
          edip çorba, pilav makarna gibi ürünlerde kullanmak
        
        
          için mi alıyor.  32 mağazada yaptığımız araştırmada
        
        
          şunu gördük; organik tavuk, eti için de alınıyor; ama
        
        
          aslında asıl değer verilen şey suyu. Biz, tavuk suyunun
        
        
          veya et suyunun içerisine 6 farklı sebze de koyuyoruz. Havuç, soğan, kereviz, pırasa, brokoli ve lahana. Kavanozun
        
        
          raf ömrü 15 ay. Açtıktan sonra da buzdolabına koyduğunuzda 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Ya da yarısını
        
        
          buzlukta 1 ay daha saklayabilirsiniz.
        
        
          
            “Yüzde 55-60 organik almayı istiyor”
          
        
        
          Uluslararası bir zincire giren tüketicinin yüzde 20’si
        
        
          diyor ki, ben organik alırım. Yüzde 10-12’lik bir grup
        
        
          diyor ki, ben organiğe inanmıyorum. Yüzde 55-60’lık bir
        
        
          grup da diyor ki, ekonomime uydurabilirsem organik
        
        
          almayı istiyorum. Mesela bazı tüketiciler, haftada bir
        
        
          kez tavuk yiyorlarmış. Şimdi diyorlar ki, üç haftada
        
        
          bir tavuk yiyoruz; ama organik tavuk yiyoruz. Tüketim
        
        
          alışkanlıklarını değiştiriyorlar yani.
        
        
          
            “Köy tavuğu, konvansiyonel tavuktur”
          
        
        
          Gece ile gündüz nasıl birbirinden farklıysa, organikle
        
        
          doğal veya organikle köy kavramları da birbirinden o
        
        
          kadar farklıdır. Köy tavuğu, bildiğiniz konvansiyonel
        
        
          tavuktur. Tek farkı şudur; endüstriyel tavukçulukta
        
        
          kapalı kümeslerde 30-40 bin tane tavuğu bir araya
        
        
          koyarsınız, ölmesin diye konvansiyonel yem ve
        
        
          antibiyotiğini verirsiniz. Köy tavuğunun tek farkı şudur;
        
        
          dışarda dolaşır. Ama ne yediğini bilemezsiniz. Asıl sıkıntı o. Köy tavuğu temiz alanda da dolaşır, pis alanda da dolaşır.
        
        
          Siz onun ne yediğini kontrol edemezsiniz. Mesela köyden biri bir şurup içmiştir ve şişesini dışarı fırlatmıştır. Tavuk, o
        
        
          şişeden akan ilacı didikleyebilir. Ama organikte her şey kontrol altındadır.
        
        
          
            “Hayvanlara, antibiyotik ve hormon vermeyiz”
          
        
        
          Bizim kümeslerimizin ortalama büyüklüğü 1200 metrekare civarında. Konvansiyonel üretim yapmak istesek, o
        
        
          kümeslere 25 bin ile 30 bin arasında civciv koyabiliriz. Ama biz, Organik Tarım Yönetmeliği gereği o büyüklükteki bir
        
        
          kümese sadece 4800 tane hayvan koyuyoruz. Bu, kümes içinde onların tamamen serbest dolaşması anlamına geliyor.
        
        
          Bizim her kümesimizin önünde tavuk başına minimum 4 metrekare olacak şekilde dolaşım alanı mevcut. Şu anda
        
        
          her kümesimizin önünde yaklaşık 20 dönüm yine organik olarak sertifikalandırılmış arazi var. Tavuklar içeride kümes