Perder 35.Sayı - page 40

40
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği
Bu yönetmelikte sektörümüz ile ilgili
olarak öne çıkarılabilecek bazı başlıklar
şöyle :
Bu yönetmelikte sektörümüz Gıda Üretim
ve Perakende işyerleri olarak tanımlan-
maktadır. Perakende işyerleri açılımı ise
: Ana dağıtım merkezleri, hazır yemek
hizmeti, işyeri ve kurum yemekhaneleri,
restoranlar ve benzeri gıda hizmetlerinin
sunulduğu yerler, dükkanlar, toptan satış
yerleri, süpermarket dağıtım merkezleri,
dağıtım ve depolanma alanları olarak ifade
edilmektedir.
Bu yönetmelikte hijyen kavramı şöyle
tanımlanır : Her iş kolunun özelliğine göre
çalışanın kendisinin ve halkın sağlığını
tehlikeye sokmayacak biçimde hizmet
vermesini sağlamak amacıyla yapılacak
uygulamaların ve alınacak temizlik önlem-
lerinin bütününü kapsar.
Halk sağlığının korunması amacıyla, her
iş koluna uygun olarak verilecek hijyen
eğitimler, MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞI’NA
BAĞLI HAYAT BOYU ÖĞRETİM (Mesleki
Eğitim Merkezleri ve Halk Eğitim Merke-
zleri) KURUMLARI TARAFINDAN VERİLİR.
İşyeri sahipleri ve işletenleri, komisyonca
belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde bu
eğitimleri çalışanlarına kendi imkanlarıyla
verebilirler. EĞİTİMLER SEKİZ SAAT’ den az
olamaz. Toplamda teori ve pratik eğitim
toplamı 40 saattir. Eğitim sonunda Hayat
Boyu Eğitim kurumlarınca her bir kursiyere
e-yaygın eğitim sistemi üzerinden HİJYEN
EĞİTİM SERTİFİKASI verilecektir. Belgeler
kişi hizmet verdiği sürece kabul edilir.
Söz konusu yönetmeliğin 5. Maddesinde-
ki hükme göre : “ BU YÖNETMELİĞİN
KAPSADIĞI İŞ YERLERİNDE HAYAT BOYU
EĞİTİM KURUMLARI TARAFINDAN VERİLEN
HİJYEN EĞİTİM SERTİFİKASI OLMAYAN
KİŞİLER ÇALIŞTIRILAMAZ !!! ”
İşyeri sahipleri ve işletenleri, çalışanlarının
hijyen eğitimi almasında ve belgeli olarak
çalıştırılmasında birinci derecede sorum-
ludurlar.
Bu yönetmelik kapsamında bulunan işyer-
lerinin sahipleri ve işletenleri yönetmelik
yürürlüğe girdiği tarihten sonraki bir yıl
içinde bu eğitim sertifikalarını almalarını
sağlar. BUNA GÖRE BÜTÜN PERDER
ÜYELERİ ÇALIŞANLARININ TAMAMINI 5
Temmuz 2014 tarihine kadar SERTİFİ-
KALANDIRMAK ZORUNDADIRLAR. Aksi
takdirde belgesiz ve eğitimsiz elemanları
ile yollarını ayırmak durumunda kalırlar.
Yönetmeliğin 9. Maddesinde “ Gıda ile
taşınabilen hastalığı olanlar ile vücudun
görünür kısmında açık / enfekte yara, deri
enfeksiyonu, deri lezyonları bulunanlar,
cüzam, frengi ve verem hastalığı olanlar
bu işyerlerinde çalıştırılamazlar. Çalışan-
lar, hastalıkları konusunda işverene bilgi
vermekle yükümlüdürler. “
Yukarıda bazı başlıklarını paylaştığım
Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’nde verilecek
eğitim konuları Milli Eğitim Bakanlığı
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü’nce
yayımlandı.
Pazarlama ve Perakende : Şarküteri, Bak-
kal, Gıda Pazarları satış Elemanlığı Hijyen
Eğitimi Modüler Programı başlığı altında
oluşturulan Hijyen Eğitim Programına
katılacak kursiyerin bu eğitime giriş
koşullarından birisi okuma yazma bilmek
ve ilkokul mezunu olma zorunluluğudur.
Mesleğin gerektirdiği işleri ve yeterlilikleri
yapacak bedensel ve fiziksel özelliklerin
aranması ise bir başka koşul olarak konul-
muştur. Modül programına göre kursiyer-
lerin önceden kazandığı yeterlikleri varsa
tekrardan alma zorunluluğunun olmaya-
cağı belirtilmektedir.
T.C. Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı
Kurumu Başkanlığı tarafından 19.07.2013
tarihinde 81 il valiliğine gönderilen
90611027-010-06-718 sayılı bir başka
genelge ile “ Hijyen Eğitimi Yönetmeliği’ne
“ atıfta bulunulmaktadır. Bu genelgede
ayrıca gıda üretim ve perakende işyer-
lerinde çalışanların yaptırmak mecburi-
yetinde olduğu PORTÖR ve TETKİKLERİNİN
ARTIK YAPILMAYACAĞINA vurgu yapılarak
bunun yerine HİJYEN EĞİTİMLERİ ALINMA-
SINA karar verilmiştir.
Genelge şöyle devam etmektedir. “ Belirli
zamanlarda yapılması gereken portör
muayenesi veya tetkikleri yapılmayıp
bunun yerine 126. Maddedeki değişiklikle
ise hijyen eğitimlerine ilişkin hususlar
Sağlık, İçişleri, Gıda Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı’nın müşterek çıkardığı yönetme-
likle düzenlenmesine hükmedilmiştir. “ Söz
konusu genelgeyle Hijyenik Eğitim Sertifi-
kası’na daha çok anlam yüklenmektedir.
Organize perakendeciliğin örgütlü ve
önemli bir dinamo gücü olan Türkiye
Perakendeciler Federasyonumuz perak-
ende sektöründe ya da çalışma yaşamı ile
ilgili alanlarda yapılan söz konusu yasal ve
yönetmelik değişikliklerini, yeni mevzuat-
ları sizlerle anında paylaşmak ve çözüm
üretmeyi öncelikli bir görev olarak görme-
ktedir. Bu bilinçle Eğitim Departmanı
olarak TPF Akademisi çatısı altında sizler
adına tüm çalışanlarımızın Hijyenik Eğitim
Sertifikalandırma programlarınızı Türkiye
çapında koordine etmek konusunda gerekli
planlamalar yapılmıştır. Yönetmeliğin
tanımış olduğu bir yıllık hazırlık sürecinin
bitimi olan dokuz aylık sürece yayılarak
eğitim programlarının bitirilmesi hedeflen-
mektedir.
Hijyen, sağlıklı bir yaşam için yapılan
faaliyetlerin ve alınan önlemlerin tümünü
tanımlamaktadır. Hijyen kelimesinin
kökeni Yunan ve Roma mitolojisinde
Hygeia olarak geçmektedir ve Tıp Tanrısı
Asklepios’un kızıdır. Sağlık ve temizlik
tanrıçasıdır. Hijyen kelimesinin etimolojik
kökeni de içerdiği anlam bakımından aynı
zamanda tanrıçanın ismi ile özdeştir.
Hijyen, sağlıklı yaşam koşulunun olmazsa
olmazı ve vazgeçilmez kriteridir. Bu ön
kabulden yola çıkan İçişleri Bakanlığı,
Sağlık Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık
Bakanlığı ortak bir HİJYEN EĞİTİMİ YÖNET-
MELİĞİ hazırladılar. Söz konusu yönetmelik
05.07.2013 tarih ve 28698 sayılı resmi
gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi.
Bu yönetmelik ile amaçlanan gıda üreten
ve perakende işyerleri ile insan bedenine
temasın söz konusu olduğu temizlik
hizmetlerinin verildiği tüm işyerlerinde
işyeri sahibi, işletenlerin ve çalışanların
sorumluluklarına ilişkin usul ve esasları
belirleyerek uluslar arası bir standarda
kavuşturmaktır.
Söz konusu Hijyen Eğitim Yönetmeliği
incelendiğinde Perakende sektörümüzde
işyerlerimiz için bağlayıcı olan ve uyul-
maması durumunda cezai yaptırımlarla
karşılaşılacak önemli düzenlemeler içerdiği
görülmektedir.
Ekber IŞIK
TPF Eğitim Danışmanı
Bu yönetmelik ile amaçlanan gıda
üreten ve perakende işyerleri ile
insan bedenine temasın söz konusu
olduğu temizlik hizmetlerinin ver-
ildiği tüm işyerlerinde işyeri sahibi,
işletenlerin ve çalışanların sorum-
luluklarına ilişkin usul ve esasları
belirleyerek uluslar arası bir standar-
da kavuşturmaktır.
perder
serbest köşe
1...,30,31,32,33,34,35,36,37,38,39 41,42,43,44,45,46,47,48,49,50,...88
Powered by FlippingBook