Perder 35.Sayı - page 35

35
perder
röportaj
Yeni et ürünleri tebliği ile sektörde
nelerin değişeceğini düşünüyor-
sunuz?
Aralık ayında yayımlanan ve Mart ayında
devreye giren yeni et ürünleri tebliği ile
birlikte bu sektörde büyük bir adım atıldı.
Devrim niteliğindeki bu kararlarla birlikte
dana tavuk eti karışımı ortadan kalktı.
Kesinlikle yasak. Şimdi örneğin sosiste
yepyeni bir dönem başladı. Sosis tüketim
alışkanlığı eskiye göre değişiyor. Kalite-
li üretim yapan bütün firmalara fayda
sağlayacak bir düzenleme oldu.
Polonez, hammadde alımında hangi
kriterleri ön planda tutuyor?
Biz bütün ürünlerimizde dana etini tercih
ediyoruz. Kesilmiş olarak İç Anadolu,
Doğu Anadolu ve Marmara bölgelerinden
standartlarımızı karşılayabilen üreticil-
erden tedarik ediyoruz. Burada oldukça
yüksek standart kriterlerimiz var. Kriter-
lere uymayan ürünleri zaten almıyoruz.
Tüketici bizim ürünümüzü aldığı zaman
her zaman aynı kaliteyi bulur. Bu konuda
çok hassasız.
Merchandising çalışmaları
gerçekleştiriyor musunuz?
Evet ve çok etkili sonuçlar alıyoruz. Bu
faaliyetleri gerçekleştirdiğimiz satış
noktalarında satışı oldukça arttırıyoruz. Bu
aktiviteler marketlere satışını arttırması
yanında farklı faydalarda sağlıyor. Örneğin
mağazalarda bir aktivite gerçekleşiyor ve
gelen müşterilere bir nevi ikram gibi oluy-
or. Merchandising’te personel seçimi çok
önemli. Müşteriye tadım, tanıtım yapan
kişi o markanın yüzü olarak yansıdığı için
bu çalışmalarda yer alan kişilerin eğitimi,
kıyafeti, duruşu ciddi bir konu. Biz tüm
satış ekibimize olduğu gibi merchandising
ekibimize de etkin bir eğitim uyguluyoruz.
Pazarın geleceğiyle ilgili düşünceler-
inizi öğrenebilir miyiz?
Şarküteri pazarında, tebliğden sonra bir
standart oluştu. Haksız rekabetin önüne
geçildi. Eskiden açık şarküterideki ürünler-
in bir tanesine bakıyorsunuz 10 TL, yanına
geçiyorsunuz aynı görüntü hiçbir farkı yok
diğer ürün 30 TL. Arada 20 TL fark var. Bir
bakıyorsunuz içinde yüzde 60 dana, yüzde
40 tavuk eti diyor. Öbür tarafa bakıyor-
sunuz yüzde yüz dana eti diyor. Ancak
tüketici bunu anlamıyor veya dikkat etmi-
yor. Tüketici şunu düşünüyor; bu marka
30 TL’ye satıyorsa bu çok fazla kâr ediyor.
Şimdi bu tamamen engellendi ve bir denge
geldi. Biz denetimlerin son derece hızla de-
vam etmesini istiyoruz. Bizim gibi markalı
üretim yapan firmaları koruyucu bir sürece
girdik ve bu süreci destekliyoruz. Denetim-
lerin artarak devam etmesini diliyoruz.
Dünya ile kıyasladığınızda şarküteri
pazarı hangi noktada?
Belli bir şarküteri kültürümüz var ve
dünyanın bazı ülkelerine göre ileri durum-
dayız. Ancak Avrupa ile kıyasladığınızda,
özellikle de tüketim kültürü bize benzeyen
diğer Akdeniz ülkeleriyle kıyasladığınız-
da geride olduğumuzu görüyoruz. Bu
ülkelerde şarküteri ürünlerinin yıllık
tüketimi Türkiye’deki tüketimin en az 10
katı. O ülkelerde çeşit çok fazla. İnsanların
kültürleri bu ürünlerle çok iç içe. Jambon-
ları, salamları, sosisleri onların geleneksel
yemeği gibi. Bizde ise daha çok kahvaltılık
olarak tüketiliyor.
Et üretimindeki gelişmeleri nasıl
değerlendiriyorsunuz?
2010’un Haziran-Temmuz ayına kadar
kırmızı ette bir kriz yaşandı. Dana eti fiyatı
18 TL’yi buldu. Bakanlığımızın açıklam-
asıyla birlikte canlı hayvan, arkasından da
karkas ithalatı ile birlikte fiyatlar 11 TL’lere
kadar indi. Sonrasında artan fonlarla
beraber 13-14 TL aralığına dengelendi.
Geçen seneyi bu şekilde kapattık. Bu sene
de son 3-4 aydır yine kesim fiyatlarının
artmasıyla birlikte karkas et fiyatları 16
TL’ye geldi. Ümidimiz fiyatların düşmesi
yönünde. Zaten bu seviyeleri de aşarsa
Bakanlığımızın mutlaka bir müdahalesi
olacağını düşünüyorum.
Bu yıl büyüme hedefiniz nasıl?
2013 yılında, geçmiş yıla göre yüzde 20
büyüme hedefi var. Hedefimizi tutturmak
üzereyiz, gayet iyi gidiyoruz.
Ürünlerle ilgili ileride yenilikleriniz
olacak mı?
Üç yıl önce genelde ambalajlar 100-150
gram ağırlığındayken dilimli ürünlerde
tüketicilere 250 gram ambalajı sunduk.
Bundan da oldukça güzel geri dönüşler
aldık. Ancak son dönemde “ürünümü az
alayım, taze alayım, taze tüketeyim” trendi
gelişiyor. Biz de “Polonez Mini Lezzet”
markası altında yeni ürünlerimizi tüket-
icilerimize sunduk. Polonez Mini Lezzet
Serisi’nde iki çeşit salam, bir pastırma, bir
de sucuğumuz var. Bu ürünleri çeşitle-
ndirmeyi düşünüyoruz.
1...,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34 36,37,38,39,40,41,42,43,44,45,...88
Powered by FlippingBook