Page 59 - Perder 45. Sayı
P. 59
57

2015’te rekor kırdık DOSYA

İmdat Sütlüoğlu

Çaykur Genel Müdürü

Bölgede üretilen yaş çay ürününün yaklaşık %55-60´ı Çaykur tarafından kimyasal gübrelerle ilgili sıkıntımız var. Bu konuda denetlemeleri yapsak
satın alınıyor. Çaykur’un yurt içi kuru çay piyasasındaki pazar payı ise, da üreticilerin tamamını kontrol etmek bölgenin yapısı açısından
yaklaşık %60-65’tir. Bu yıl Karadeniz’de yaş çay sezonunun oldukça oldukça zor. Gübrede kullanılabilecek hayvan gübreleri var. Toprak, çalı,
verimli geçtiğini görüyoruz. Sezonun geç açılmasına rağmen verim yaprak türü şeyler de organik gübredir. Bunlar da kullanılabilir. Bunların
yüksekti. Randevulu sistem ve kota artırımlarıyla üreticilerimiz çok dışında fabrikasyon organik gübreler var. Sıvı ve katı gübreler de var.
daha keyifli bir yaş çay sezonu geçirdi. 2015 yılında toplamda 681 bin Bu gübrelerin tamamı Türkiye'de üretiliyor. Kimyasal gübrelerin ham
643 ton yaş çay alarak, tarihimizin rekorunu kırmış olduk. Günlük 6 maddeleri tamamen dışarıdan geliyor. Bir de döviz dışarı gidiyor. Hem
bin ton olan yaş çay işleme kapasitemizi 8 bin tona çıkardık. Böylece sağlığımızdan hem de paramızdan oluyoruz. Kimyasal gübrenin önünü
çayı taze işleme fırsatı bulduk. Biz, çaydan babalarımızın ekmek yediği kesmek için çalışmalarımız sürüyor. Arzu ediyor ki, çaylıkların tamamı
gibi torunlarımızın da ekmek yemesini istiyoruz. Aldığımız yaş çay organik olsun. Yoğun kimyasal gübre kullanımı çevrenin doğal dengesini
karşılığında 130 bin 500 ton kuru çay üretimi gerçekleştirdik. Üreticilere ve toprağın yapısını bozuyor. Bununla da kalmayıp, canlıları olumsuz
ise ödemelerimizi tamamladık. Organik tarım farkı olarak 21 milyon yönde etkiliyor, canlı türleri azalıyor, yeraltı suları kirleniyor. Bütün bu
lira, aldığımız 810 kilogram beyaz çay karşılığı 283 bin 500 lira ödeme olumsuzlukların giderilmesi, çevrenin tekrar kendisini restore etmesi ve
yaptık. Yaş çayda ödemeleri ise, çayı aldığımız ayın ertesi ay yaptık doğal haline dönüşmesi için organik çaya geçmemiz gerekiyor.
ve son olarak Eylül-Ekim ayında yaş çay ödemelerini tamamladık.
Üreticilerimize aldığımız yaş çay karşılığı 1 milyar 76 milyon 107 bin lira
ödeme gerçekleştirdik.
Bizim gelecek nesillere bırakacağımız en büyük miras, çayımızı organik
tarıma geçirmekle mümkün olacak. Türkiye’de çayın üzerine kar yağdığı
için çok büyük bir avantajımız var. Biz, diğer ülkeler gibi haşere ilacı
kullanmıyoruz. Türk çayı, endüstriyel çay üreten ülkeler arasında zirai
ilaç kalıntısı olmayan tek ülke. Ancak çayın büyümesi için kullanılan

Hanelerİn yüzde 33’ünde bİtkİ ve öncesinde Türkiye’deki hanelerin sadece yüzde 24’ünde poşetli bitki
meyve çayı var ve meyve çayı varken, bugün hanelerin yüzde 33’ünde bulunmaktadır.
Bitki çaylarının genel tüketim eğilimine baktığımızda sezonsal
Sumru Atalay ihtiyaçların ön plana çıktığını söyleyebiliriz. Mevsim geçişlerinde ve
kış döneminde tüketicilerimizde kendini koruma motivasyonu açığa
Doğadan Genel Müdürü çıkıyor.
Doğadan Siyah Çay projesi kapsamında üreticilere kaliteli çay
Toplam çay pazarında yüzde 94 ile dökme çay ilk sırada yer alırken, üretimi, taze üst yaprakların toplanması, kaliteli çay üretiminin
demlik poşet yüzde 4, bardak poşet ise yüzde 1’lik bir pay alıyor. Bitki Türk çayının geleceği için önemini içeren eğitimler verdik. Prim ve
meyve çaylarının pazardan aldığı pay ise yüzde 1. Siyah çayın Türk peşin ödemelerle desteklediğimiz 5 bin çay üreticisi ile sözleşmeler
toplumu için geleneksel olarak önemli bir yere sahip olması sebebiyle imzaladık. Bu doğrultuda Doğu Karadeniz'in seçilmiş bahçelerinden
dökme çay Türk tüketicisi tarafından her ana eşlik eden vazgeçilmez 2,5 yaprak olarak bilinen en taze en üst yaprakları üretime alıyoruz.
bir içecek. Bitki meyve çayları ise, artan sağlıklı yaşam eğiliminin bir
parçası olarak gelecek vadeden bir ürün grubu.
Çay sektörünün büyümekte olan kategorisi bitki ve meyve çayları,
doğal ve sağlıklı besinlerin artan popülaritesinden payını alıyor.
Özellikle dünya genelinde sağlıklı yaşam trendinin artması ve
beraberinde gelişen önleyici tıp kavramı ile birlikte Türkiye’de
de bilinçli bitki ve meyve çayı tüketicisinde ciddi oranda bir artış
olduğunu görüyoruz. Bitki ve meyve çayları, insanların yaşam
kalitesine katkı sağlayan bir sağlık yatırımı haline geliyor. Türkiye’de
poşetli bitki ve meyve çayı pazarı yıllık 900 milyon poşet büyüklüğüne
ulaştı. Son 5 yıllık trend analizine bakarsak, sektör diğer çay
kategorileri ile kıyaslandığında ciddi bir gelişim göstermiştir. 5 yıl
   54   55   56   57   58   59   60   61   62   63   64