Page 54 - PERDER 36
P. 54
ar52
2016 Uluslararası
Baklİyat Yılı
Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilen 2016’da
hem ülkemizde hem de dünyada bakliyatı genç kuşaklara tekrar sevdirmek ve
önemini anlatmak için birçok proje gerçekleştirilecek.
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı için BM, “Kuru fasulyeden da, “Bakliyatlar açlık, gıda güvenliği, yanlış beslenme, çevre
bezelyeye her çeşit bakliyat; ucuz, lezzetli ve içerdiği sorunları ve insan sağlığı gibi konulara katkıda bulunabilir”
yüksek orandaki protein ve önemli mikro besinlerle denildi.
özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki insanların sağlık Dünya genelinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin eş güdümünü
ve yaşamlarını olumlu etkiliyor” mesajını verdi. sağlamak amacıyla 14 üye ülkenin temsilcilerinin yer aldığı
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’nın açılışı, Uluslararası Kurak Yönlendirme Komitesi bir arada çalışmaya başladı. Ayrıca
Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) Genel Direktörü bu komitede IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu),
Mahmoud Solh’un sunumuyla birlikte Uluslararası Bakliyat WFP (Dünya Gıda Programı), Bioversity International gibi
Yılı Yürütme Komitesi başkanları FAO Türkiye Daimi Temsilcisi uluslararası organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve özel
Aydın Adnan Sezgin ve FAO Pakistan Daimi Temsilcisi Nadeem sektör temsilcileri de bulunuyor. "Sürdürülebilir gelecek için
Riyaz tarafından yapıldı. besleyici tohumlar" sloganı kullanılan 2016 Uluslararası Bakliyat
FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, “Bakliyatın Yılı çerçevesinde düzenlenecek faaliyetlerle, bakliyatların
beslenme düzenlerinde önemli olduğu ve küçük ölçekli faydaları konusunda farkındalık yaratmak, üretim ve ticaretini
çiftçiler tarafından yetiştirildiği Latin Amerika, Afrika ve Asya’da arttırmak ve gıda zincirinde yeni ve akıllı yöntemleri teşvik
bakliyatların, gıda güvenliği açısından önemi yadsınamaz” dedi. etmek amaçlanıyor.
Aminoasit ve B vitaminleri gibi mikro besleyiciler açısından Nohut ve mercimeğin ana vatanı ve gen merkezlerinden birisi
da zengin olan bakliyatların sağlıklı beslenme için yaşamsal olan Türkiye'nin küresel baklagil ticareti içerisindeki payı yüzde
olduğunun altını çizen da Silva, özellikle bakliyatların nitrojen 3 civarında bulunuyor. Türkiye, dünyada mercimek üretiminde
düzenleyici özelliklerinden bahsederek toprak verimliliğine 3'üncü, nohut üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Son
olan katkısına dikkat çekti. 7 yılda toplam kuru baklagil üretimini yüzde 21,5 artıran bu
FAO Genel Direktörü, sembolik olarak toprağa bakla tohumu ülke, nohut ihracatında dünyada 5'inci, mercimekte ise 3'üncü
ekerek yılın açılışını yaptı. Açılış toplantısının ardından BM sırada bulunuyor.
Genel Sekreteri Ban Ki-moon adına yapılan yazılı açıklamada
2016 Uluslararası
Baklİyat Yılı
Birleşmiş Milletler tarafından Uluslararası Bakliyat Yılı ilan edilen 2016’da
hem ülkemizde hem de dünyada bakliyatı genç kuşaklara tekrar sevdirmek ve
önemini anlatmak için birçok proje gerçekleştirilecek.
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı için BM, “Kuru fasulyeden da, “Bakliyatlar açlık, gıda güvenliği, yanlış beslenme, çevre
bezelyeye her çeşit bakliyat; ucuz, lezzetli ve içerdiği sorunları ve insan sağlığı gibi konulara katkıda bulunabilir”
yüksek orandaki protein ve önemli mikro besinlerle denildi.
özellikle gelişmekte olan ülkelerdeki insanların sağlık Dünya genelinde gerçekleştirilecek faaliyetlerin eş güdümünü
ve yaşamlarını olumlu etkiliyor” mesajını verdi. sağlamak amacıyla 14 üye ülkenin temsilcilerinin yer aldığı
2016 Uluslararası Bakliyat Yılı’nın açılışı, Uluslararası Kurak Yönlendirme Komitesi bir arada çalışmaya başladı. Ayrıca
Alanlarda Tarımsal Araştırma Merkezi (ICARDA) Genel Direktörü bu komitede IFAD (Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu),
Mahmoud Solh’un sunumuyla birlikte Uluslararası Bakliyat WFP (Dünya Gıda Programı), Bioversity International gibi
Yılı Yürütme Komitesi başkanları FAO Türkiye Daimi Temsilcisi uluslararası organizasyonlar, sivil toplum kuruluşları ve özel
Aydın Adnan Sezgin ve FAO Pakistan Daimi Temsilcisi Nadeem sektör temsilcileri de bulunuyor. "Sürdürülebilir gelecek için
Riyaz tarafından yapıldı. besleyici tohumlar" sloganı kullanılan 2016 Uluslararası Bakliyat
FAO Genel Direktörü José Graziano da Silva, “Bakliyatın Yılı çerçevesinde düzenlenecek faaliyetlerle, bakliyatların
beslenme düzenlerinde önemli olduğu ve küçük ölçekli faydaları konusunda farkındalık yaratmak, üretim ve ticaretini
çiftçiler tarafından yetiştirildiği Latin Amerika, Afrika ve Asya’da arttırmak ve gıda zincirinde yeni ve akıllı yöntemleri teşvik
bakliyatların, gıda güvenliği açısından önemi yadsınamaz” dedi. etmek amaçlanıyor.
Aminoasit ve B vitaminleri gibi mikro besleyiciler açısından Nohut ve mercimeğin ana vatanı ve gen merkezlerinden birisi
da zengin olan bakliyatların sağlıklı beslenme için yaşamsal olan Türkiye'nin küresel baklagil ticareti içerisindeki payı yüzde
olduğunun altını çizen da Silva, özellikle bakliyatların nitrojen 3 civarında bulunuyor. Türkiye, dünyada mercimek üretiminde
düzenleyici özelliklerinden bahsederek toprak verimliliğine 3'üncü, nohut üretiminde ise 4'üncü sırada yer alıyor. Son
olan katkısına dikkat çekti. 7 yılda toplam kuru baklagil üretimini yüzde 21,5 artıran bu
FAO Genel Direktörü, sembolik olarak toprağa bakla tohumu ülke, nohut ihracatında dünyada 5'inci, mercimekte ise 3'üncü
ekerek yılın açılışını yaptı. Açılış toplantısının ardından BM sırada bulunuyor.
Genel Sekreteri Ban Ki-moon adına yapılan yazılı açıklamada