Perder 35.Sayı - page 53

53
Yurt içinde yoğun olarak hangi
kanallarla çalışıyorsunuz?
Başında da belirttiğim gibi, 1990’lardan
sonra ihracata yöneldik ve ihracatçı bir
firma olduk. Bu tamamen arz-talep yönlü
bir gelişme oldu. Geçen süre zarfında
Candy Industry tarafından hazırlanan ve
Dünyanın En İyi Şekerleme Firmaları’nı
sıralayan “Global 100” listesine girdik.
İstanbul İhracatçı Birlikleri verilerine göre
kendi sektörümüz ihracatında ikinciliğe
yükseldik. Aslında biz zoru başardık;
fakat özellikle 1990 sonrasında ihraca-
ta yöneldiğimiz için iç pazarımızı biraz
ihmal ettik. Sadece gelen taleplere cevap
vermeye çalıştık. Ancak artık yükselen
bu talebe daha organize olarak karşılık
vermenin zamanı geldi. Dünyanın 130
ülkesinin taktirini kazanan ürünlerimizi
iç piyasamıza da sunmak istiyoruz. Bu
stratejinin bir gereği olarak 2010 yılında
bir Eskişehir efsanesi olan Cici Çikolata’yı
aldık. 1927’de kurulan ve doğal olarak
teknolojisi eskiyen, tesisleri duran Cici’yi
yeniden inşa ettik, teknolojisini yenile-
dik. Şu anda Türkiye’nin en son yatırım-
larından birisi olarak yaklaşık 750 kişiyi
istihdam eden Cici ile özellikle Türkiye’de
varlığımızı artırmak istiyoruz. Bu amaca
yönelik olarak bölge müdürlüklerimizi
oluşturuyoruz, iş ortağımız olan bayile-
rimize ve satış noktalarına daha iyi servis
vermeyi hedefliyoruz.
Yerel zincirlerle işbirliğinizden bah-
seder misiniz?
Hali hazırda çalıştığımız yerel zincirler
var, çalışmak için görüştüklerimiz var.
Özellikle 2000’li yıllardan sonra gelişen
ve organize perakendenin belirleyicici
aktörleri haline gelen yerel zincirleri,
yerli üretim ve yerli markalar açısından
çok stratejik bir konumda görüyoruz.
Bir bütün olarak ele alındıklarında
yurt çapındaki yaygınlıkları, yerleşim
alanlarının merkezinde bulunmaları ve
çalışma esneklikleriyle ilgimizi çekiyorlar.
İlerleyen süreçte kazan kazan anlayışı
çerçevesinde yeni projeler yapmaya,
stratejik ilişkiler geliştirmeye yönelik
gündemlerimiz olacak.
Sektörde nasıl bir duruşunuz var?
İlişkiler, işbirlikleri bizim için çok değer-
lidir. Her ülkede iş ortağımız, bayiimiz
bulunur ve bunların önemli bir kısmıyla
ilişkimiz, işbirliğimiz yıllara dayanır.
Ticaret yaptığımız için dost değiliz,
ancak dost olduğumuz için ticaretimiz
her geçen gün gelişiyor, derinleşiyor.
Benzerini yurtiçinde de yapacağız.
İkinci olarak şekerden jelliye, çikolata-
dan gofrete ve kekten kruvasana kadar
geniş bir yelpazede 800’e yakın ürünle
müşterilerimize seçenek sunuyoruz.
Yüksek kapasitemizle maliyet avantajı
sağlıyoruz. Üçüncü olarak Bilim, Sanayi
ve Teknoloji Bakanlığı Değerlendirme
ve Denetim Komisyonu’nun 27.09.2012
tarihli toplantısında alınan bir kararla
firmamıza Ar-Ge Merkezi Belgesi ver-
ilmesini dikkatinize sunmak istiyorum.
Sektöründe ilk Ar-Ge Merkezi kuran firma
olarak, önümüzdeki dönemde Türkiye’yi
ilk ve yeni lezzetlerle tanıştıracağız. Şu
anda bunun mutfak çalışmaları yapılıyor.
Sektörün en önemli sorunu nedir?
Son yıllarda sektör dışı aktörlerin yani
spekülatörlerin piyasaya girmesiyle,
hammadde fiyatlarında aşırı dalgalanma-
lar yaşanıyor. Bu durum fiyat tutturma-
da güçlükler yaşatıyor. İkinci sorun da
sektörel dağınıklık, kümelenme eksikliği-
ydi. Fakat şu anda bunu çözme sürecini
başlatmış durumdayız. Sektör olarak bu
konuda üzerimize düşeni yaptık ve Kocae-
li-Kandıra bölgesinde kümelenmeye gidi-
yoruz. Kendi alanında bir ilk olan Kandıra
Gıda İhtisas Organize Sanayi Bölgesi’ni
(GİOSB) kuruyoruz. GİOSB Başkanlığını
da ben yapıyorum. İlk etabı 2 bin dönüm
olacak ve buraya çikolata, şekerleme, cips
üretecek 68 fabrika yapılacak. Şu anda
tüm alan doldu. Fuar alanı yapıp alım
heyetleri ağırlamayı hedefliyoruz. Güm-
rüklemede de ciddi avantajlarımız olacak.
2015 sonu gibi, fabrikalar üretime geçer
diye düşünüyoruz. Biz de 1-2 fabrikamızı
buraya taşımayı planlıyoruz. Bölgede 7
bin kişi çalışacak ve tersine göç olacağına
inanıyoruz.
Hedeflerinizden bahseder misiniz?
Kategorilerde, ürünlerde, süreçlerde,
yönetimde ve hedeflerde sürekli güncel-
lemeler yapıyor, yenilikler gerçekleştiri-
yoruz. Bunlara bağlı olarak 2023 yılı
ihracat hedefimizi 1 milyar dolar olarak
belirledik. 1 milyar dolar ciro hedefine
de yeni faktörlerin etkisiyle ulaşmayı
planlıyoruz. Sektörümüzde de bir ilk olan
Ar-Ge Merkezi, söz konusu stratejimizin
bir sac ayağıydı. Çünkü inovatif ürünlerle
katma değeri artırmak, ciroyu yükselt-
mek istiyoruz. Şu anda Türkiye’den 1
kilogram ihracatın değeri 1,46 dolar sevi-
yesinde. Bizim ihracatımızda bu değer 2,5
dolar düzeyinde, fakat Ar-Ge Merkezimi-
zle biz bu değeri daha yukarılara taşıma
çabasındayız. En az yüzde 50 yükselt-
meyi hedefliyoruz. Ar-Ge Merkezi ile ino-
vatif, katma değerli üretime yönelirken;
marka yatırımlarıyla da ürünlerimizin iti-
barını yükseltecek çalışmalar yapıyoruz.
Ekonomi Bakanlığı ve ilgili danışman-
lık şirketinin ön incelemesini geçen
şirketimiz, 01.07.2013 tarihi itibarıyla
Turquality Marka Desteği kapsamına
alındı. Şu anda zaten ciromuzun yüzde
90’ı ihracattan geliyor ve 130 ülkeye satış
yapıyoruz. Şimdi Turquality proje ekibinin
koçluğu ile bu payımızı daha değerli ve
kalıcı hale getirecek yol haritaları üzerine
çalışıyoruz.
Elvan Gıda’nın, eski Elvan Gıda olmadığı-
na dikkatinizi çekmek isterim. Önceden
üretici-ihracatçı bir firma adı olan Elvan
Gıda, bundan böyle bir markanın hem
de lokomotif markanın unvanı olarak
anılacak. Çünkü yeni hedeflerimize göre
yeniden yapılanan girişimimiz Elvan
Şirketler Grubu çatısı altında toplandı.
Önümüzdeki süreçte de ihtiyaca binaen
holding yapılanmasına geçeceğiz.
Elvan’ın lokomotif olacağı bu yapının
diğer bileşenlerini Cici Çikolata ve ANL
oluşturuyor. Elvan; Cici ve ANL üretici
markalar. Bunların da kategori ve ürün
markaları var. Bütün bu markaları yurt-
dışına pazarlayıp satmak üzere Inter-
Sweet adında yeni bir dış ticaret şirketi
kurduk. Aynı şekilde yurtiçine yönelik
de bir pazarlama şirketi kuruyoruz.
Böylelikle müşterilerimize geniş ürün ve
marka seçeneklerimizle daha sistematik,
organize servis sunacağız.
perder
röportaj
1...,43,44,45,46,47,48,49,50,51,52 54,55,56,57,58,59,60,61,62,63,...88
Powered by FlippingBook