Perder 35.Sayı - page 58

58
Merchandising faaliyetleri bakliyat sek-
töründe son yıllarda hızlandı. Bakliyatın
bir özelliği var, tüketici bizim ürünlerimizi
hatırladığında “Ne kadar güzelmiş, niye
daha çok bakliyat tüketmiyoruz” diye hayı-
flanıyor. Ancak hatırlatmazsan da gidip
almıyor. Özellikle genç yaştaki tüketicilerde
maalesef yıllardır süregelen kötü beslenme
alışkanlıkları yüzünden böyle bir durum
oluşmuş. Ancak son yıllarda bu birazcık
aşıldı. En azından dünya çapında bir
sağlıklı beslenme trendi var. Artık ABD gibi
“fast food” kültürünün, kötü beslenmenin
merkezi diyebileceğimiz ülkeler bile sağlıklı
beslenmenin önemini anlamış durumda.
Devlet nezdinde çalışmalarla obeziteyi
önlemeye çalışıyor. Bu açıdan bakliyat çok
önemli bir ürün grubu. Ülkemizde gelenek-
sel bir bakliyat tüketme alışkanlığı var.
Gençlerimize bunu tekrar hatırlatmak sa-
dece sektörel açıdan bize artı sağlamakla
kalmıyor ayrıca Türkiye adına da bir sosyal
sorumluluk özelliği taşıyor.
Merchandising çalışması yapıp bundan
memnun kalmayan firma görmedim. Bu
çalışmada bulunan hemen bütün firmalar
satışlarını belli ölçüde artırmayı başardı.
Hatta bu oranın bazı ürünlerde yüzde 50’ye
kadar çıktığına bile tanık olduk. Dolayısıy-
la merchandising başarılı bir uygulama.
Bu çalışmaları yaparken ürün – mağaza
eşleşmesini doğru yapmanın önemli
olduğunu düşünüyorum. Yani mağazanın
mevcut müşteri kitlesi, gelir grubu, o
mağazada o ürünün alabileceği potansi-
yel gibi etkenlerle ilgili iyi bir ön çalışma
yapılmalı. Özellikle merchandising bütçesi
büyük firmalar kadar yüksek olmayan
firmaların bu fizibiliteyi iyi yapıp daha iyi
sonuçlar alabilecekleri mağazalara odak-
lanmaları onlar adına önemli.
Genel olarak baktığımızda bu işle ilgi-
li çalışan ajansların başarılı olduğunu
söyleyebilirim. Gönderdikleri elemanların
içinde eğitimsiz olanların oranı nispeten
düşük… Zaten bu sektörde çalışanların
çoğunluğu öğrenci olduğu için onların
çok eğitimli olmalarını, ürünü çok çok iyi
bilmelerini beklemek abartılı olur. Önem-
li olan iyi niyetli olması, hevesli olması
ve mağaza içinde davranışlarını ölçülü
şekilde yapması. Bunun dışında onlara
yardımcı olunması gereken konularda
bizlerin çalışanları ve mağazanın yöneticil-
eri zaten yardımcı oluyor. Merchandising
çalışmalarını üreticilere tavsiye ediyo-
rum. Özellikle bu konuda hiçbir çalışması
olmayan, pazarda tutunmak isteyen yerel
firmalarımıza tavsiye ediyorum. Faydasını
mutlaka göreceklerdir.
Merchandising başarısı kanıtlanmış bir
yöntem. Önemli firmalar yeni bir ürün
çıkardıklarında veya etkili bir kampanya
süreci başlatmak istediklerinde bunu zaten
kullanıyorlar. Bence büyük firmalardan
çok özellikle pazarda tutunmak isteyen,
penetrasyonunu güçlendirmek isteyen fir-
maların merchandising çalışmalarına önem
vermesi gerekiyor. Bu firmalar çoğunlukla
bu tip çalışmalara kaynak ayırmakla ilgili
tembel davranıyor. Ancak bizlerin yani
perakendecilerin uyarısı ile bu işi yapıyor-
lar. Örneğin ürünün iyi gitmiyor, bunun için
bir şeyler yapman gerek dediğimiz üretici
firmalar, merchandising çalışması yaptığı
zaman ciddi şekilde performansını artırıyor.
Tabi bunun için ürünün de iyi olması gerek.
Başarısız bir ürün ise onu merchandising
kurtaramaz. Ancak başarılı bir ürün varsa
ve dikkat çekmeyi başaramamış ise bu
yöntem gerçekten işe yarar. Bu konuda
firmalara verebileceğim tavsiye sahaya
sürdükleri insanlara iyi eğitim vermeleridir.
Bazen çok genç, iş deneyimi olmayan ve
sorumluluk duygusu zayıf arkadaşları mar-
ketlerimize gönderiyorlar. Bu tip durum-
larda hem onlar randıman alamıyor hem
de bizlere zararı oluyor. Eğitim konusuna
dikkat etsinler.
“Bakliyatı her yerde hatırlatmalıyız”
“Ürün mağaza eşleşmesi önemlidir”
“Saha ekipleri eğitimli olmalı”
“Ürünün başarısını artırıyor”
İsmet Aral
PAKDER Yönetim Kurulu Başkanı
Hüseyin Yılmaz
Üçler Market Genel Müdür Yardımcısı
Mustafa Şekerci
Şekerciler Yönetim Kurulu Üyesi
Ayhan Salman
Hadim AVM Yönetim Kurulu Başkanı
perder
dosya
1...,48,49,50,51,52,53,54,55,56,57 59,60,61,62,63,64,65,66,67,68,...88
Powered by FlippingBook