Perder 35.Sayı - page 56

56
akende noktasındaki tüm çalışanlarında
alışverişçinin algısını etkilediğini söylemek
doğru olacaktır. POPAI araştırmasına
göre, alışverişcilerin perakende noktası
içinde satınalma kararı verme oranı 2012
senesinde %76 olarak tespit edilmiştir.
Bu oranın 1995’de %70, 1986’da %66,1
olması, merchandising uygulamalarının
öneminin de arttığını göstermektedir.
Yurt içinde ve yurt dışında uygulama
farklılıkları var mı?
Meslek hastalığı, gittiğim her yerde hem
zincir hem yerel perakende noktalarını
mutlaka ziyaret ederim. Farklılıkların
büyük çoğunluğunun ülkenin kültürüne
ve alışveriş alışkanlıklarına bağlı olduğuna
inanıyorum. Kim ne derse desin bizde
perakende dünyası daha renkli, daha
sıcak, daha eğlenceli. Çünkü, alışverişçil-
erimiz de sadece dijital ekrandan bilgi
almak değil yüzyüze konuşmayı tercih
eder, hayat hızlıdır; kimse aradığı ürün
rafta yok diye yine aynı noktaya tekrar
gitmez. Bununla beraber, bizim yatırım-
ların geri dönüşünü hesaplamak konusun-
da gelişmemiz gerektiğini söyleyebiliriz.
Bir de her işin bir uzmanı vardır ve işi
uzmanına bırakmak gerekir diyebilsek,
eksikliğimiz olan verimliliği de yakalay-
abiliriz.
Türkiye’deki zincir mağazalar bu
uygulamada olması gereken yerde
mi?
Özellikle satış noktasında dijital uygu-
lamalar, lokasyon odaklı pazarlama
çalışmaları ve alışverişçi pazarlaması
kapsamında yaratıcı etkinlik çalışmalar
anlamında gidecek yolumuz olduğunu
söyleyebiliriz.
Perakende noktaları ile ürün sunan
firmalar ne yapmalılar ki bu tanıtım
faaliyetinden karşılıklı fayda sağlay-
abilsinler? Püf noktaları neler yani?
Burada aynayı perakende noktalarına
tutmak isterim. Birkaç senedir, DPİD
olarak çeşitli mecralarda dile getirdiğimiz
üzere, perakende noktaları, bu çalışma-
larda daha aktif ver almalıdır. Bunun
gerekçesini iki başlıkta özetleyebilirim,
yasal gereklilikler ve alışverişçi deneyimi.
Noktada görev yapan merchandising
ekiplerinin iş yeri güvenliğinden, yasal
haklarına kadar bir çok konuda perak-
ende noktalarının da yasal süreçlere dahil
olduğunu, bununla beraber görev tanımı
haricinde bu ekiplerden kimi zaman iş
talep eden ara yöneticilerin, perakende
noktası için yasal anlamda büyük bir krize
kapı açtığı bilinmektedir. DPİD olarak bu
sene yoğun olarak üzerinden çalıştığımız
Sektör Yapılandırma Projesi’nin bir
bölümünde konuyla ilgili firma-ajans-per-
akende noktası üçgeninde neler yapılmalı
konusunda hukuki danışmanlarımızla
çalışma yapıyoruz. Alışverişci deneyimi
konusunda, ülkemizdeki ajansların gerek
organizasyon gerek yaratıcılık anlamında
birçok ülkenin ilerisinde olduğuna inanıyo-
rum. Satış noktasında pazarlama alanında
tecrübeli ajanslar, baştan sona hakim old-
ukları merchandising projelerinde, eğitim-
den, planlamaya, tanıtım ile ilgili büyük
emek veriyor ve sonuçlarını ölçümlüyorlar.
Dolasıyla, perakende noktasının sunduğu
dünyaya da katma değer yaratıyorlar. Bu
işin püf noktası verimlilik ve yaratıcılıktır.
Verimliliği arttırmak için resmin geneline
bakan ajansların tecrübesine kulak verip,
yaratıcılıkta da biraz yeniliklere kapı aç-
mak yeterli olacaktır diyelim.
Türkiye’de et sektöründe üretim stand-
artları gerçekten üst seviyede. Özellikle
organize perakendeye ürün veren firma-
larımızın üretim tesisleri, kesim kriterleri
ve üretim süreçleriyle ilgili prosedürleri
Avrupa Birliği seviyesine yakın.
Buna rağmen maalesef medyada bir
bilgi kirliliği var. Bu bilgi kirliliği sonucu
merdivenaltı tabir edilen üretimle ilgili
sıkıntılar sektörün tamamına mal ediliyor.
Ben bu açıdan gerek marketlerde gerek
diğer mecralarda tüketiciyle birebir ilişki
kurularak gerçekleştirilen bu tip aktivitel-
eri çok önemli buluyorum.
Biliyorsunuz sektörümüzde yeni et te-
bliğiyle birlikte 2013 yılının ilk 5 ayında
sektörde yüzde 40’lık bir büyümenin
gerçekleşti. Bu yıl içinde ise hedef yüzde
50 büyüme. Biz bunu desteklemek adına
okullarda başlatılan süt projesi gibi bir
projenin et içinde başlatılmasını istedik.
Türkiye’de salamın, sosisin tadını bilmey-
en çocuklarımız var böyle bir projeyle
hem et yerler hem de protein ihtiyaçları
karşılanmış olur. Gerek bir istediğimiz
projelerin gerekse de marketler ve benzeri
mecralarda gerçekleştirilen tüm doğru-
dan tanıtım çalışmalarının sektörle ilgili
imajı güçlendirmek ve sektörün kalitesini
göstermek adına önemli olduğunu düşün-
mekteyiz.
“Kaliteyi hatırlatmak önemli”
Mustafa BILIKÇI
ETBİR Yönetim Kurulu Başkanı
perder
dosya
1...,46,47,48,49,50,51,52,53,54,55 57,58,59,60,61,62,63,64,65,66,...88
Powered by FlippingBook