Perder 35.Sayı - page 60

60
“Fıstığımız Bol Olsun”
Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın işbirliğindeki 1.5 milyon TL bütçeli “Fıstığımız
Bol Olsun” projesine katılan bahçelerde üretilen antepfıstığında % 30 verim artışı
sağlandı. Üçüncü yılını tamamlayan “Fıstığımız Bol Olsun” projesi kapsamındaki
bahçelerde hastalık ve zararlılarla mücadelede %80’e varan azalmalar görüldü
Nestlé DAMAK ile TEMA Vakfı’nın ortak-
laşa yürüttüğü “Fıstığımız Bol Olsun”
projesi, üç yılın sonunda proje kapsamın-
daki bahçelerde ortalama % 30 oranında
verimlilik artışı sağladı. 2011 yılında
uygulaması başlatılan “Fıstığımız Bol
Olsun” projesi, Türkiye için çok önemli bir
tarımsal değere sahip olan ve toplamda
yaklaşık olarak 210.000 kişinin geçimini
sağladığı antepfıstığı üretiminde kalite ve
verimi artırmayı, ayrıca sürdürülebilir bir
üretimle bölgedeki ekonomik refaha katkı
sağlamayı hedefliyor. Katkının, sadece
projeye katılan bahçelerle sınırlı kalma-
ması, bu bahçe sahiplerinin diğer bölge
üreticilerine liderlik yapmaları ve böylece
doğru uygulamaların yaygınlaştırılması
da hedefleniyor. Bölgedeki antepfıstığı
üreticilerinin yaşam seviyesinin yük-
seltilmesiyle, hem ekonomik hem de so-
syal anlamda bir katma değer sağlamayı
hedefleyen proje, Türkiye’nin antepfıstığı
üretiminin ve ihracatının artmasına da
yardımcı olmayı amaçlıyor.
İlk üç yıl için 1.5 milyon TL bütçe ile
gerçekleştirilen “Fıstığımız Bol Olsun”
projesinde bugüne kadar Gaziantep İli
Araban İlçesi Gökçepayam ve Yaylacık
Köylerinde, Yavuzeli İlçesi Süleyma-
nobası Köyünde ve Şanlıurfa İli Birecik
İlçesi’nin Yukarı İncirli Köyü’nde bulunan
367 dekar alana sahip 21 bahçede teorik
ve uygulamalı eğitimler, hastalıklarla ve
zararlılarla mücadele, erozyonu önleme,
yeni bahçelerin tesisi gibi çalışmalar
gerçekleştirildi. Bahçelerde, toprak verim-
liliğinin sürdürülmesi, aşılı fidan üreti-
minin teşvik edilerek yaygınlaştırılması,
tarımsal sekilerin örneklenerek çiftçilere
aktarılması ve sürdürülebilir üretim
sisteminin oluşturularak üreticilerin gelir
seviyesinin artırılması için çalışmalar
yürütüldü. Yapılan ölçümlere göre de proje
bahçelerinde bugüne kadar % 30 verim
artışı sağlandı. Bu çalışmalar sonucunda
hastalık ve zararlılarla mücadele edilen
bahçelerde karazenk hastalığında %80,
dip kurdunda %50, karagöz kurtlarında
%50 ve meyve iç kurdunda %70 azalma
görüldü. 2013 yılında 400 üreticiye daha
eğitim verilmesi planlanlanıyor.
Nestlé DAMAK ve TEMA Vakfı yetkilileri,
2011 yılında eş zamanlı olarak Gaziantep
ve Şanlıurfa’da başlatılan “Fıstığımız Bol
Olsun” projesinde kaydedilen ilerlemeler
Gaziantep’te düzenlenen fıstık hasadında
paylaşıldı.
“Fıstığımız Bol Olsun” projesi hakkında
bilgi veren Nestlé Türkiye Çikolata ve
Şekerleme Grubu Genel Müdürü Oben
Akyol, Nestlé’nin bu projeye çok önem
verdiğini belirterek, “Nestlé olarak faaliyet
gösterdiğimiz her ülkede değer yaratmayı
ve değerleri birlikte yaşatmayı, içinde bu-
lunduğumuz topluma karşı taşıdığımız bir
sorumluluk olarak görüyoruz. “Paylaşılan
Değer Yaratmak” ana başlığı altında ifade
ettiğimiz bu yaklaşımımız çerçevesinde
dünyanın çeşitli ülkelerinde “beslenme, su
ve kırsal kalkınma” alanlarında topluma
değer katan bir çok proje yürütüyoruz.
TEMA Vakfı ile birlikte 3 yıl önce başlat-
tığımız “Fıstığımız Bol Olsun” projesi de bu
kapsamda gerçekleştirdiğimiz bir çalışma”
dedi
Nestlé DAMAK markası ile bu projeyi
gerçekleştirdiklerini belirten Oben Akyol,
“DAMAK hem Türkiye hem Nestlé için
pek çok ilki ifade ediyor. Nestlé’nin 1933
yılında ilk kez Türkiye pazarı için Türk
damak tadına uygun olarak antepfıstığı
kullanarak ürettiği DAMAK, Türkiye’nin ve
dünyanın ilk antepfıstıklı çikolatası. Türki-
ye’nin o dönemde bu sektörde ihraç ettiği
ilk ürünler arasında. DAMAK, antepfıstıklı
çikolata dendiğinde akla gelen ilk marka
ve büyük küçük herkesin vazgeçilmezi.
Bugün ise Türkiye’de her saniye 1 paket
DAMAK tüketiliyor ve DAMAK bir dünya
markası olmaya aday” şeklinde konuştu.
Oben Akyol, “Projenin başarıya ulaşmasın-
da çok önemli rol oynayan, bize inanarak
emeği, alın teri ve gayreti ile katkıda bu-
lunan çok değerli
bahçe sahiplerine
ve çalışanlarına da
teşekkürlerimizi
iletmek istiyo-
rum. “Fıstığımız
Bol Olsun” projesi
3 + 5 yıl olarak
planlandı. İlk 3
yılın ardından
önümüzdeki 5
yılda da proje
kapsamında plan-
lanan çalışmalar
devam edecek ve
izleme yapılacak” dedi.
Projenin yürütülmesini üstlenen TEMA
Vakfı Genel Müdürü ve İcra Kurulu Üyesi
M. Serdar Sarıgül ise yaptığı açıklamada
“Yaşamın temel kaynağı topraklarımızın
ve doğal varlıklarımızın korunması için
21 yıldır mücadele eden TEMA Vakfı,
ülkemizin her bir tarafında toprağı işleyen
ve kullananlarla birlikte topraklarımızın
verimliliklerini korumak ve sürdürülebilir
yönetimini sağlamak amacıyla örnek
projeleri hayata geçirmektedir. Nestlé DA-
MAK ile uygulamaya koyulan Antepfıstığı
Üretiminde Verim ve Kalitenin Artırılması
Projesi de bunlardan biri. Erozyona maruz
kalan ve fıstık üretimi yapılan toprakların
korunması, toprak üretkenliğini bozmadan
tarım ekosistemindeki tüm bileşenleri
dikkate alarak fıstık veriminin ve kalite-
sinin artırılması, üreticilerin gelirlerinin
yükseltilmesi bu projenin temel amaçları.
Doğru ve modern yöntemlerle sağlanan
verim ve kalite artışı ile bölge halkının ge-
lir düzeyi artacak, bu sayede üreticilerimiz
topraklarına daha fazla sahip çıkacaklar”
diye konuştu.
Hititler döneminde fıstığın ilk kültüre
alındığı bu topraklarda, halen fıstık üreti-
minin geleneksel yollarla yapıldığı belirten
Sarıgül, “Antepfıstığı üretimi konusunda
büyük bir bilgi birikimi ve deneyimi var.
TEMA Vakfı olarak, bu birikimin üreticilere
aktarılması ve teknik bilginin sahada kul-
lanılabilir hale gelmesine aracılık etmek
amacındayız. Tarım teşkilatı, araştırma
kurumları ile üreticiler arasında köprü
kurmaya çalışıyoruz.” dedi.
perder
sosyal sorumluluk
1...,50,51,52,53,54,55,56,57,58,59 61,62,63,64,65,66,67,68,69,70,...88
Powered by FlippingBook