Page 100 - Perder Dergisi 43. Sayı
P. 100
pazar

Her mevsİm
dondurma

Dondurmanın tarihi, M.Ö. 2000'li yıllara, Mezopotamya topraklarına yılına Ambalajlı Süt ve Süt Ürünleri
kadar uzanmaktadır. İlk dondurmanın bu bölgede yapıldığı biliniyor. Sanayicileri Derneği’nin (ASÜD)
Mezopotamya'da yapılan ilk dondurmanın, buz mahzenlerinde gerçekleştirdiği sektör analizi
oluşturulduğuna dair bulgular yer alıyor. Tarihi akış içerisinde ortaya koymuştur. Bu verilere göre
bugünkü dondurma formuna en yakın ilk dizayn, M.S. 1560'larda İtalya'daki
dondurulmuş süt ve bal karışımı ile yapılandır. Türkiye tarihinde dondurma
kendini ilk olarak 17’inci yüzyılda Osmanlı İmparatorluğu döneminde, kar,
bal ve meyve suları karışımı olarak göstermiştir.
Endüstriyel anlamda ilk dondurma fabrikaları ABD’li mucit Nancy
Johnson tarafından 1884’te icat edilen dondurma makinesinden sonra
olmuştur. 1851 yılında ABD’li girişimci Jacob Fussell, Baltimore’da
ilk dondurma fabrikasını kurmuştur. Kısıtlı olan üretim ise, 1895’de
sütün pastörize edilmesini sağlayan makinelerin icadıyla birlikte
ivme kazanmış ve ardından dünya çapında üreticiler ortaya çıkmaya
başlamıştır.
Türkiye’de pazarın durumu
Cumhuriyet tarihinde ilk yerli modern dondurma üretimi
Atatürk Orman Çiftliği tarafından 1957 yılında
yapılmıştır. 1974’te İzmir Süt Mamulleri Sanayi
tarafından da dondurma üretimi yapılmıştır.
Ancak dondurmanın paketli şekilde
organize satış noktalarında satılması
1980’li yıllarda Panda firmasının
girişimleriyle olmuştur. 1980’lerin
sonuna doğru uluslararası firmalardan
Unilever’in Türkiye’ye dondurma
markalarını getirmesiyle pazar
büyümeye başlamıştır.
Türkiye’de dondurma pazarının son
durumuyla ilgili en güncel verileri 2014
   95   96   97   98   99   100   101   102   103   104   105