Perder Dergisi 42. Sayı - page 120

pazar
118
Şeker pazarı
gelİşİme açık
S
eker, çok çeşitli ürünlerden üretilebilmekte olup,
dünya şeker arzı büyük oranda şeker kamışı ve
şeker pancarından sağlanıyor. Geçtiğimiz yıl küresel
şeker üretimi 181,4 milyon ton olarak gerçekleşti.
Aynı dönemde küresel şeker tüketimi 176,8 milyon ton oldu.
Bu rakamlar, üretim – tüketim arasında 4,6 milyon tonluk bir
farka tekabül ediyor. Bu miktarda bir arz fazlası var; ancak bu
arz fazlası günümüzde giderek artan biyoetanol ihtiyacına
yönlendiriliyor.
Uluslararası Gıda Örgütü raporlarında, dünya şeker talebinin
2020'de 201 milyon tona ulaşacağı, oluşan 20 milyon tonluk
açığın ise önümüzdeki 7 yıl içerisinde Hindistan, Brezilya
ve diğer üreticiler tarafından karşılanması gerektiği ısrarla
vurgulanıyor. Bunun bir nedeni de, 2000/01 sezonundan
2008/09 sezonuna kadar ortalama yıllık bileşik %3
oranında artan küresel şeker üretiminin son 4 sezondur
%1,2'ye gerilemesi. Buna karşın tüketimdeki artış, hız
kesmeden devam ediyor. Bu durum, giderek artan şeker dış
ticaretinden de anlaşılıyor. 2005 yılında yaklaşık 23 milyon
ton olan küresel şeker ticareti, geçen yıl 33 milyon tona
yükselmiş durumda.
Avrupa Birliği, ihracat sübvansiyonlarını düşürmesi
yönündeki Dünya Ticaret Örgütü panel kararı ve Ortak
Tarım Politikası Reformu’na uyum başta olmak üzere
çeşitli nedenlerle 40 yıldır sürdürdüğü şeker rejiminde 2006
yılında önemli bir reform gerçekleştirdi. Dört yıllık gönüllü
yeniden yapılandırma ile yüksek maliyetli üretim tesislerinin
kapatılarak kotalarının iptal edilmesi sonucunda, AB toplam
şeker, izoglukoz ve inülin şurubu kotasının 6 milyon ton
düşürülmesi amaçlandı. Bu kapsamda kotasından vazgeçen
1...,110,111,112,113,114,115,116,117,118,119 121,122,123,124,125,126,127,128,129,130,...140
Powered by FlippingBook