Perder Dergisi 42. Sayı - page 119

RÖPORTAJ
117
içinde de doğada da serbestçe dolaşabiliyor. Bizim kümesler,
kar fırtına olmadığı zamanlarda sürekli açıktır. Tavuklar
istedikleri zaman dışarı çıkabilirler. Alanda da herhangi bir
ilaç veya kimyasal gübre riski yoktur. Bununla birlikte biz,
hayvanlara hiçbir şekilde antibiyotik, ilaç ve büyüme faktörlü
hormon vermeyiz. Bizim uyguladığımız tek yöntem koruyucu
hekimliktir. Yani biz, hayvanlar hasta olmadan önce bütün
tedbirleri almaya çalışıyoruz. Konvansiyonel tavuklar 40 ila 44
gün arasında kesime giderken, organik tavuklar minimum 81,
ortalama 90 günde kesilir.
“Pazarlama süsü”
Doğal diye bir kavram yoktur. Bu sadece bir pazarlama
argümanıdır. Bir pazarlama süsüdür. Üzerinde doğal yazan
her şey aslında konvansiyoneldir. Tavuksa içinde GDO’lu yem
vardır. Biz GDO’suz yem kullanıyoruz. Organik tarımın birinci
maddesi GDO’lu hiçbir şey kullanamazsınız. Biz tamamen
sanayiden uzağız. Hayvanlarımız, 365 gün dışarıda yaşıyor.
Arazimizde hiç kapalı alan yok.
“Organik tavukta pazarın yüzde 85’ine hâkimiz”
Türkiye’de organik üretim 1986 yılında başladı. Şu anda irili
ufaklı 15-20 bin üstü üretici var. İç pazarın büyüklüğü 150-
200 milyon TL civarında. Ama iç pazarın iki katından daha
büyük pazar aslında ihracata gidiyor. Türkiye, aslında organik
üretimde dünyada ciddi bir üs. Ama iç piyasası küçük. Üretilen
ürünler, dökme olarak yurt dışına gidiyor. Organik bakliyatta
dünyanın en büyük ikinci üreticisi Türkiye. Orvital olarak
organik tavuk pazarında yüzde 85 ile pazarın önde gelen
firmasıyız. Organik kırmızı et ve şarküteri ürünlerinde zaten
şu anda tek üreticiyiz. Yumurtada yüzde 30’lar seviyesindeyiz.
Bakliyat ve makarnada da ciddi hedeflerimiz var. Yeni
başladık. Kısa zamanda da lider olmayı hedefliyoruz.
Doğal diye bir kavram yoktur.
Bu sadece bir pazarlama
argümanıdır. Bir pazarlama
süsüdür. Üzerinde doğal
yazan her şey aslında
konvansiyoneldir.
1...,109,110,111,112,113,114,115,116,117,118 120,121,122,123,124,125,126,127,128,129,...140
Powered by FlippingBook