Perder Dergisi 42. Sayı - page 118

RÖPORTAJ
116
çocuklara denetiyorum. Çünkü çocuklar, dünyadaki
en objektif yaratıklardırvarlıklar. Beğenirlerse
beğenirler, beğenmezlerse hayatta eyvallah demezler.
Çünkü damak tatları ve bakış açıları çok farklı.
Bu işe başlarken ki hedefim de çocuklardı. Evdeki
çocuklardan başlayarak tüm çocuklardı.
“Asıl değer verilen şey; tavuğun suyu”
Tüketicilere, daha pratik ve avantajlı ürünler sunmaya
çalışıyoruz. Anneler, organik tavuğu aldığı zaman
tavuğu haşlıyor, suyunu cam kavanozlara koyuyor ve
buzluğa atıyor. Oradan ilhan alarak tüketiciye soralım
dedik. Tüketici, tavuğu eti için mi; yoksa suyunu elde
edip çorba, pilav makarna gibi ürünlerde kullanmak
için mi alıyor. 32 mağazada yaptığımız araştırmada
şunu gördük; organik tavuk, eti için de alınıyor; ama
aslında asıl değer verilen şey suyu. Biz, tavuk suyunun
veya et suyunun içerisine 6 farklı sebze de koyuyoruz. Havuç, soğan, kereviz, pırasa, brokoli ve lahana. Kavanozun
raf ömrü 15 ay. Açtıktan sonra da buzdolabına koyduğunuzda 3-4 gün içerisinde tüketilmesi gerekiyor. Ya da yarısını
buzlukta 1 ay daha saklayabilirsiniz.
“Yüzde 55-60 organik almayı istiyor”
Uluslararası bir zincire giren tüketicinin yüzde 20’si
diyor ki, ben organik alırım. Yüzde 10-12’lik bir grup
diyor ki, ben organiğe inanmıyorum. Yüzde 55-60’lık bir
grup da diyor ki, ekonomime uydurabilirsem organik
almayı istiyorum. Mesela bazı tüketiciler, haftada bir
kez tavuk yiyorlarmış. Şimdi diyorlar ki, üç haftada
bir tavuk yiyoruz; ama organik tavuk yiyoruz. Tüketim
alışkanlıklarını değiştiriyorlar yani.
“Köy tavuğu, konvansiyonel tavuktur”
Gece ile gündüz nasıl birbirinden farklıysa, organikle
doğal veya organikle köy kavramları da birbirinden o
kadar farklıdır. Köy tavuğu, bildiğiniz konvansiyonel
tavuktur. Tek farkı şudur; endüstriyel tavukçulukta
kapalı kümeslerde 30-40 bin tane tavuğu bir araya
koyarsınız, ölmesin diye konvansiyonel yem ve
antibiyotiğini verirsiniz. Köy tavuğunun tek farkı şudur;
dışarda dolaşır. Ama ne yediğini bilemezsiniz. Asıl sıkıntı o. Köy tavuğu temiz alanda da dolaşır, pis alanda da dolaşır.
Siz onun ne yediğini kontrol edemezsiniz. Mesela köyden biri bir şurup içmiştir ve şişesini dışarı fırlatmıştır. Tavuk, o
şişeden akan ilacı didikleyebilir. Ama organikte her şey kontrol altındadır.
“Hayvanlara, antibiyotik ve hormon vermeyiz”
Bizim kümeslerimizin ortalama büyüklüğü 1200 metrekare civarında. Konvansiyonel üretim yapmak istesek, o
kümeslere 25 bin ile 30 bin arasında civciv koyabiliriz. Ama biz, Organik Tarım Yönetmeliği gereği o büyüklükteki bir
kümese sadece 4800 tane hayvan koyuyoruz. Bu, kümes içinde onların tamamen serbest dolaşması anlamına geliyor.
Bizim her kümesimizin önünde tavuk başına minimum 4 metrekare olacak şekilde dolaşım alanı mevcut. Şu anda
her kümesimizin önünde yaklaşık 20 dönüm yine organik olarak sertifikalandırılmış arazi var. Tavuklar içeride kümes
1...,108,109,110,111,112,113,114,115,116,117 119,120,121,122,123,124,125,126,127,128,...140
Powered by FlippingBook