Perder 39. Sayı - page 50

48
perder
pazar
Dondurma markette büyüyor
Dondurma pazarının tek mevsime bağlı kalmadan yıl boyunca istikrarlı bir satış
grafiği yakalaması için marketler kilit noktada yer alıyor
Tüm dünyada dondurma pazarının büyük-
lüğü ise yaklaşık 160 milyar liraya karşılık
geliyor. Türkiye pazarı ise 200 milyon
litre ve 2 milyar liralık pazar büyüklüğüne
ulaşmış durumda. Önde gelen markalar,
başarılı pazarlama faaliyetleriyle Türki-
ye’de kişi başına düşen 4 litrelik dondur-
ma tüketimini artırmaya çalışıyorlar. Bu
kampanyalar, aynı zamanda dondurma
kategorisini büyüme oranı açısından son
derece dinamikleştirdi. Ayrıca Türkiye’de
iyileşen ekonomik koşullar da son yıllarda
dondurma tüketiminde gerçekleşen artışı
canlandırdı.
Özellikle süpermarketler ve hipermarketler
gibi modern noktalar olmak üzere dağı-
tımdaki gelişmelerin, tüketim isteğine ek
olarak dondurma kategorisinin performan-
sını olumlu etkilemesi bekleniyor. Yakın
pazarlarımızda ya da ilgi alanımızdaki
pazarlarda diyelim; dondurma sektörün-
deki gelişmeler böyle. Dünyanın diğer
bölgelerinde de benzer bir tüketim artışı
ve Pazar büyümesi bekleniyor. Bunda en
önemli faktör ise dondurmanın inovasyo-
na ve yeni lezzetlere açık bir ürün olması.
Öte yandan dondurma pazarının büyü-
mesi açısından en kritik nokta, ürünlerin
yaz mevsimi dışında tercih edilebilir
duruma gelmesi. Türk damak kültürü
sütlü ve çikolatalı tatlıları dört mevsim
tüketmeye yatkın olsa da dondurma için
daha farklı bir algı var. Kışın dondurma
yemenin hasta ettiğine dair genel kanıyla
ilgili uzmanlar sürekli aksi görüş bildirse-
ler bile bu düşünceyi yıkmak kolay değil.
Kışın dondurma satışlarını artırmanın
başlıca yolu ise market alışverişi. Paketli
ve hijyenik paketli dondurma, tüketicilerin
buzdolabında uzun süre tazeliğini koruyor
olması ve istenildiği zaman tüketilmesiyle
pazarın lokomotifi konumuna ulaştı.
Yapılan tahminlere göre dünya dondurma
pazarı birkaç yıl içerisinde 74 milyar dolar
büyüklüğe ulaşacak. Büyümenin itici gücü
ise Türkiye’nin yakın çevresindeki pazarlar
olacak.
Türkiye’de dondurma satış noktalarının
artmasına karşın, dondurma satışının
önemli bir bölümü yaz aylarında gerçek-
leşiyor. Toplam dondurma tüketiminde
yüzde 44’le Marmara Bölgesi ilk sırada,
yüzde 23’le Ege Bölgesi ikinci sırda yer alı-
yor. Türkiye’de dondurmanın yüzde 80’ni,
6-25 yaş arasındaki vatandaş tüketiyor.
ASÜD verilerine göre; halkın bilinç seviyesi
arttıkça, ambalajlı dondurma tüketimi de
yükseliyor. Dondurma pazarında tüketi-
min; yüzde 70’ini anında tüketilen, yüzde
21’ini evde tüketilen, yüzde 9’unu ise
catering dondurmalar oluşturuyor.
Dünya pazarındaki eğilimler de pek farklı
değil. Dondurma dünya gıda sektörünün
en dinamik kategorilerinden biri olmayı
sürdürüyor. İlk iki sırayı ABD ve Avust-
ralya’nın aldığı tüketim sıralamasında
Norveç üçüncü, İsveç dördüncü ve ilginçtir
Danimarka beşinci sırada yer alıyor.
Birinci sıradaki ABD’de tüketim, kişi başına
yıllık 26 litreye ulaşmış durumda. ABD
aynı zamanda yaklaşık yılda 6 milyar litre
ile dünyanın en büyük dondurma üreticisi
konumunda. Dünya üretiminin 17 milyar
litre olduğu düşünülürse ABD pazarının
büyüklüğü daha net ortaya çıkıyor. Yine
verilere göre ABD’de üretilen sütün %9’u
dondurma yapımında kullanılıyor ve üreti-
len dondurmaların %60’ı evlerde tüketili-
yor. Satışların dörtte birini oluşturan vanil-
ya en popüler aroma, hemen arkasından
çikolata geliyor. Kurabiye hamuru, marş-
melov, meyve parçacıkları, kuruyemişler,
çikolata, karamela ve şekerleme gibi diğer
bileşenlerin eklendiği dondurmalar da
giderek popüler hale gelmeye başladı ve
şu anda satışların yaklaşık dörtte birini
oluşturuyor.
Dondurmanın mevsimsel bir ürün olduğu
algısının sadece bizde geçerli olmadığının
en güzel örneği ise Almanya. Ülkede geçen
yıl geleneksel olarak dondurma tüketimi,
ambalajlı gıda kategorilerinin pek çoğuna
oranla hava durumuna çok daha fazla
bağlı oldu. Fakat hem üreticiler hem de
perakendeciler Alman tüketicileri dondur-
manın, Almanya’da bile, yıl boyunca tüke-
tilebileceği konusunda bilinçlendirmeye ve
eğitmeye çalıştılar. Özellikle ünlü markala-
rın kış ayları ile ilişkili ürünlere odaklanan
özel sürümleri (örneğin; tarçın veya sıcak
şarap baharatları) piyasaya sürüldü.
Türkiye’nin de yakın mercek altında tut-
tuğu Kuzey Afrika ülkelerinden Cezayir’de
ise dondurma pazarı, %27 oranında güçlü
bir mevcut değer artışı ve %10 oranında
satış hacmi artışı gösterdi. Değer artışı
sadece birim fiyattaki artışla değil aynı
zamanda yıl boyunca yükselen dondurma
talebinin bir sonucu olarak artan satış
miktarıyla da bir ölçüde yükselmiş oldu.
Dondurmalı tatlıların gelişimi, dondur-
manın daha fazla talep görmesini sağladı
1...,40,41,42,43,44,45,46,47,48,49 51,52,53,54,55,56,57,58,59,60,...92
Powered by FlippingBook