Perder 39. Sayı - page 54

52
Şekere alternatif “toz bal”
Can Sezen, “Şekere sağlıklı bir alternatif olan toz bal, gerek kullanım kolaylığı gerek
de lezzetiyle tüketiciler tarafından tercih edilen bir ürün olacaktır”
Yeni yatırımınız toz bal ile ilgili bilgi
alabilir miyiz?
Toz bal; depolama ve sevkiyatının sıvı bala
kıyasla daha pratik olması, balın sıvı for-
munun kullanılamadığı gıdaların üretimi-
ne olanak sağlaması, şeker ikamesi olarak
da sağlıklı bir seçenek olması gibi üstün
özellikleri ile tercih sebebi olması bekleni-
yor. Balın gıda sektöründe hali hazırdaki
birçok kullanım alanı da projenin önemini
arttırıyor.
Toz bal üretimi fikri nasıl gündeme
geldi?
Dünyada bal ile ilgili ne varsa Türkiye’de
de o olacak! anlayışıyla yola çıkarak, krem
balın yanı sıra toz balı da geliştirdik. Pratik
formu ile gıda endüstrisinde balın kulla-
nımını arttırmak ve pazara yeni ürünlerin
sunulmasını sağlamak amacıyla gelişti-
rilen toz bal, şekere sağlıklı bir alternatif
olacak. Öncelikle iç piyasanın ihtiyacını
karşılayacak ilk yerli toz bal; kullanım ko-
laylığı sağlayan formu ile gıda sektöründe
yeni fırsatlar doğuracaktır.
Geleneksel bal tüketimini göz
önünde bulundurursak, tüketicilerin
toz bala yaklaşımını öngörebiliyor
musunuz?
Toz balın öncelikli hedef kitlesi, balı ara
mamül olarak kullanabilecek kek, pasta,
bisküvi, bebek maması, sütlü mamüller,
dondurma. vb gibi hazır gıda üreticileri.
Bunun yanı sıra toz bal cafe ve restoran-
larda çay-kahve ile birlikte, son tüketicinin
mutfağında evde yapacağı tatlılarda da
ana tüketim maddesi olarak da tüketicinin
kullanımına sunulacak. Şekere sağlıklı
bir alternatif olan toz bal gerek kullanım
kolaylığı gerek de lezzetiyle tüketiciler
tarafından tercih edilen bir ürün olacaktır.
Toz bal konusunda iddialı mısınız?
Üretim hattının yüksek kurulum maliye-
tine rağmen özellikle iç piyasadaki yoğun
ihtiyaç, toz balı zorunlu kılmaktadır. Bu
inovatif yaklaşım, balın ara mamül olarak
pratik bir şekilde kullanımını sağlayıp;
lezzetli ve sağlıklı gıda ürünleri üretiminin
de önünü açacak. Anavarza Bal’ın geliş-
tirdiği toz bal sayesinde hali hazırda bal
kullanılan ürünlerde maliyetler düşecek,
bu ürünler daha yaygınlaşacak ve ballı
ürün çeşitliliğinde bir artış gerçekleşecek.
Bal üretiminde dünya üçüncüsü olan ülke-
mizde bir ilk olan toz bal projesi, yarataca-
ğı avantajlarla birçok yeni ürünün pazara
arzını ve tüketimini beraberinde getirecek.
Üretim tesisleriniz hakkında bilgi
veriri misiniz?
2012-2013 yıllarında tesis yatırımımız 8
milyon TL civarındadır. Yapılan bu yatı-
rımlar üretim kapasitemizi 3000 tondan
8500 tona yükseltmiştir. Sektörümüzde ilk
defa BRC Global Standart:A belgesini alan
tesisimiz ISO22000 standartlarında top-
lamda 12.000 metrekarelik alanda faaliyet
göstermektedir.
Üretime başladınız mı?
Deneme üretimleri yapıldı. Şu anda AR-GE
çalışmalarımız devam ediyor. Üniversiteler
ile işbirliği içindeyiz. Bu senenin son çey-
reğinde ürünü piyasaya sürmüş olacağız.
Yeni ürün geliştirmeden önce ne gibi
araştırmalar yapıyorsunuz?
Bizlerin temel ilkesi balın kullanım alanını
genişletmek doğrultusunda olup, bu ilke
bizi krem bal ve toz bal gibi ürünlere yön-
lendirdi. Dünya da tüm FMCG ürünlerinde
ballı örnekler görebiliyoruz. Bu sebeple
yurtdışı fuarlar, seyahatler ve tüketici
beklentileri bizlere yeni ürün konusunda
belirli yönlendirmeler sağlıyor. Ayrıca
işinize karşı olan duruşunuz, tutkunuz
aksiyon almada önemli bir katkıyı oluş-
turuyor. Sonuç olarak kullanım alanını
genişlettiğimizde bal konusunu daha iyi
ifade edeceğimizi düşünüyoruz.
Tüketicilerin ürün beklentilerini öğ-
renmek için yaptığınız özel çalışma-
lar var mı?
Tüketici anketleri yapıyoruz. Perakende
noktalarda, internet mecralarında belirli
uygulamalar yaptık. Araştırma firmaları
ve üniversiteler ile de belli işbirliklerimiz
olacak.
Avrupa ve dünyada yaygın kullanılan ‘krem bal’ı, geliştirdiği
üretim yöntemleri sayesinde Türkiye ile tanıştıran Anavarza Bal,
2014 yılında piyasaya süreceği, yine Türkiye’de ilk olan ‘toz bal’a
da önemli bir yatırım yaptı. Firmanın yeni yatırımını Anavarza Bal
Genel Müdürü Can Sezen ile konuştuk.
Can Sezen
Anavarza Bal Genel Müdürü
perder
röportaj
1...,44,45,46,47,48,49,50,51,52,53 55,56,57,58,59,60,61,62,63,64,...92
Powered by FlippingBook