Perder 39. Sayı - page 51

49
çünkü artık dondurma sadece yaz ayların-
da öğleden sonra veya akşam atıştırmalığı
olarak görülmenin dışında normal bir tatlı
olarak da tüketilmeye başlandı. Cezayir’de
önümüzdeki dönemde dondurma katego-
risinin %10 yıllık bileşik büyüme oranını
koruyacağı tahmin ediliyor.
Tunus’ta da rekabetçi bir pazar var dondur-
ma kategorisinde. Ülkede dondurmanın
geçmiş yıllardaki başarılı büyüme oranını
koruması bekleniyor. Mevcut ürünlere
ek olarak dondurma kekleri, dondurmalı
tatlılar gibi yeni dondurma lezzetlerinin
piyasaya sürülmesi bekleniyor.
Yakın pazarlarımızdan İran, yaklaşık 12 yıl
öncesine kadar geleneksel olarak don-
durma üretiminin elle yapıldığı bir yerdi
ancak 2002 yılında bu durum bazı önemli
üreticilerin ambalajlı dondurma üreti-
mine başlamasıyla birlikte değişti. Genç
İran nüfusunun güçlü talebi ve dağıtım
ağındaki iyileştirmeler özellikle anında
tüketilen dondurma ürünleri için iyi bü-
yüme oranları ile sonuçlandı. Ulusal TV ve
radyo, sokak panoları ve mağaza içi büyük
reklam kampanyaları da bu kategorinin
büyümesine yardımcı
oldu. Dondurma, İran
ekonomisinin genel du-
rumunun aksine 2012
yılında da başarılı per-
formansını sürdürdü ve
2012 yılında perakende
hacminin %8 büyüme-
sini sağladı.
İran’da artan nüfus ve
özellikle nüfusun büyük
bir kısmının halen 14 yaşın altındaki
çocuklardan oluşması ve dondurmayı en
çok genç bireylerin tüketmesi sayesinde
önümüzdeki dönemde olumlu bir perfor-
mans sergileyeceği belirtiliyor. İran’daki
sıcak iklimin dondurmadaki büyümeyi
teşvik edeceği ve dondurmanın perakende
hacminin yıllık bileşik büyümesinin %7
artması bekleniyor. Bu, önceki yıllarda
gerçekleşen %5’lik büyüme ile kıyaslandı-
ğında önemli bir gelişmeyi gösteriyor.
Sağlık açısından faydaları
Büyüme ve gelişme çağında protein,
kalsiyum ve fosfor kemik ve kas gelişimi
açısından elzemdir. Dondurma, içeriği
ile bu gereksinmenin karşılanmasında
yardımcı olur. Özellikle süt tüketmeyi sev-
meyen çocuklarda süt yerine tüketilmesi
günlük besinsel ihtiyaçların karşılanması-
na yardımcı olur.
Gebelik döneminde; anne adayının kaliteli
protein ve kalsiyum ihtiyacı artar. Anne
bu gereksinmesini karşılayamazsa, bebek
annenin depolarını kullanır ve doğum
sonrası anne de kemik erimesi gibi sorun-
lar çıkmasına neden olabilir. Bu nedenle
gebelerin günlük 600 ml (3 bardak) süt
ve süt ürünleri tüketmesi gerekir. Bu
gereksinmenin bir kısmı dondurma ile
karşılanabilir. Kilo almakta güçlük çeken,
çiğneme ve yutma güçlüğü olan yaşlılarda
günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması
açısından önemli bir kaynak olarak kulla-
nılabilir. Kemoterapi alan hastalarda, kimi
zaman kemoterapi tedavisinden hemen
sonra yanma hissi ve iştahsızlık gözlene-
bilir. Buna paralel bulantı ve kusma şikâ-
yetleri baş gösterebilir. Bu tür hastalarda,
dondurmanın genellikle kolay tüketildiği
ve bulantıya sebep olmadığı gözlenmiştir.
Günlük beslenme programından 1 bardak
süt ve 1 dilim ekmek eksilten kişi, diyet
yaparken de günde 2 top dondurmayı ara
öğün olarak tercih edebilir.
Kan şekeri düzeyi kontrol altına alınmış ve
obez olmayan şeker hastaları; diyetisyen-
lerinin önerisi doğrultusunda haftada 1-2
defa 1 top sade veya meyveli dondurma
tüketebilir. Piyasada bulunan tatlandırıcı
ile hazırlanmış şeker içermeyen dondur-
malar da, günde 1-2 top ara öğün yerine
tercih edilebilir.
Bilinçli tüketim için gerçek sütten yapılmış
dondurmalar tercih edilmelidir. Süt krema-
sı veya kaymaktan yapılan dondurmalar,
daha nadir tercih edilmelidir. Dondurma;
süt ürünü olduğundan ötürü uygun koşul-
larda saklanmadığında zehirlenme riski
yaratabilir. Bu nedenle; soğuk ve karanlık
ortamda saklanmalıdır. Erimiş, eridikten
sonra yeniden donmuş dondurmalar
kesinlikle tüketilmemelidir. Paket don-
durmalarda, üretim izni ve son kullanma
tarihi kontrol edilmeden tüketilmemelidir.
perder
pazar
1...,41,42,43,44,45,46,47,48,49,50 52,53,54,55,56,57,58,59,60,61,...92
Powered by FlippingBook