Perder 37. Sayı - page 33

33
1930’lu yılların ortalarında kurulan Salat,
uzun yıllar yemeklik yağ pazarının en
güçlü markası olarak varlık gösterdi.
1950’li yıllardan itibaren de ayçiçek yağı
denince ilk akla gelen ve ‘Yemeklere tadını,
yağa adını veren” marka olarak hafızalara
kazınan Salat, 80’li yıllarda sektöründe
lider konuma ulaştı. Ancak 90’lı yıllara
gelindiğinde yaşanan ekonomik darboğaz
sonucu üretimine son vermek zorunda
kaldı. Bunge Gıda olarak 2013’te markayı
satın almamızla birlikte yeniden raflarda
yerini almaya başladı.
1818 yılında Amsterdam’da kurulan ve
bugün dünyada, 5 kıtada, 35 ülkede tarım
ürünleri konusunda faaliyet gösteren şir-
ketimiz, dünyanın en büyük gıda şirketleri
arasında yer alıyor.
Bunge’nin ticari faaliyette bulunduğu
ülkelerdeki marka sahibi olma stratejisi-
ne baktığımızda, her ülkede, ya pazarın
beklentilerine ve tüketicilerin tercihlerine
en uygun olacak markayı yaratma ya da
var olan bir markayı satın alma şeklinde
olduğunu görüyoruz. Türkiye’de kendi
markamıza sahip olmaya karar verdikten
sonra öncelikli olarak tüketiciye yönelik
pazar araştırmaları gerçekleştirdik.
Yaptığımız araştırmalar sonrasında gör-
düğümüz en önemli sonuç; tüketicilerin
tanıdıkları, bildikleri, güvendikleri markayı
öncelikle tercih etmeleriydi. Bununla
birlikte Salat demek ayçiçek yağı demekti
ve tüketiciler bu kategoride ürünü Salat
ile bağdaştırmışlardı. Elde ettiğimiz bu
sonuçlar, Bunge olarak Salat markasını
satın almamızda etkili oldu.
Kategorisine ismini vermiş marka
Kategorisinde jenerik isim olmuş ve yağa
adını vermiş bir marka olan Salat’ı, bu
pazarda kalite, lezzet ve doğallık ile marka-
nın sahip olduğu mirasa uygun biçimde
konumlayacağız. Türkiye’deki 2 tesisimiz
ve 300 çalışanımız ile gerek iç piyasadan,
gerek ithal ettiğimiz yağlı tohumları,
sektörün ihtiyacına uygun olarak işliyoruz
ve dağıtımını gerçekleştiriyoruz. Trakya
Lüleburgaz’da, yağlı tohum işleme, rafi-
nasyon ve dolum sürecinin entegre olarak
çalıştığı tesisimizle hizmet verirken İzmir
Aliağa’daki tesisimizde de yağlı tohumları
işliyoruz.
Bunların yanı sıra, yağlı tohumlardan elde
edilen küspeleri sektörde faaliyet gösteren
beyaz et ve yumurta üreticileriyle yem
fabrikalarına satıyoruz. Bulunduğumuz
sektördeki en büyük tedarikçi konumun-
dayız.
Türkiye sıvı bitkisel yağı pazarı her sene
büyüyen ve toplam bitkisel sıvı yağ tüke-
timinin yüzde 82’sini Ayçiçek yağı olarak
tüketen bir pazardır. Bu pazarda nihai
tüketicilere sağlık ve kaliteyi birleştirip
ihtiyaçlara uygun ürün sunduğunuz
sürece markanız başarılı olacaktır. Yüksek
teknolojiye sahip Trakya ve İzmir’deki
tesislerimiz, yılda 500.000 metrik ton
ayçiçeği işleme kapasitesine sahip olup,
tesislerimizde yıllık 200.000 metrik ton
ayçiçek yağı rafine kapasitesi var.
İhracatta ve ev dışı tüketimde de
payını artırıyor
Salat markamızı öncelikle doğal hinter-
landımız olan komşu ülkeler ve Ortadoğu
pazarına ihraç etmeye başlamış bulunuyo-
ruz. Öncelikli hedefimiz iç piyasa olmakla
birlikte orta vadede Salat’ı bulunduğumuz
coğrafyada en çok tercih edilen marka
yapma yolunda kendimize hedef çizmiş
durumdayız.
Tüketicilerimize ‘Modern’ ve ‘Geleneksel’
Kanallar olarak 2 çatı altında oluşturdu-
ğumuz satış yapımız ile ulaşıyoruz. Ulusal
ve yerel zincirlere direkt ulaşıyoruz. Bölge
yapılanmamız paralelinde distribütör
Pazarın sıkıntıları neler?
Daha öncede belirttiğimiz gibi en büyük
sıkıntı hammadde de dışa bağımlı olmak-
tır. Uzun vadede ülkemiz %70 olan dışa
bağımlılığı azaltmak zorundadır. Bu duru-
ma ek olarak yağlı tohum ithalatı yerine,
ara ürün bazlı ithalatın artması, ihracatçı
ülkelerin başta Rusya ve Ukrayna’nın ken-
di kırma sanayilerini kurmaları ve tohum
yerine ham yağ ihracatını teşvik etmeleri,
ülkemiz sanayicisi açısından ham yağ
ithalatını tohum ithalatına göre avantajlı
duruma getirmiştir. Kırma sanayimiz için
bu olumsuzluk gelecek yıllarda artarak
devam edecektir. Bu nedenle Türkiye
mutlaka yağlı tohum üretimini artırmak
zorundadır. Gerekli tedbirler alınmaz ise
daha öncede ifade ettiğimiz gibi ileriki
yıllarda ham yağ bulmakta bile güçlük
çekilecek hatta rafine edilmiş ambalajlı
yemeklik bitkisel yağ ithal etmek zorunda
kalınabilecektir.
Yağlı tohum üretiminin artışı için mevcut
desteklemelere ilave olarak GAP üretim
deseninde ve nadas alanlarında mutlaka
yağlı tohum ekimi sağlanmalıdır. Sulama
yatırımlarına ağırlık verilmeli, sulanabilir
tarım arazisi miktarı hızla artırılmalı, bu
alanlarda yağlı tohum ekimi teşvik edilme-
lidir. Şekerpancarı gibi münavebeli ekim
yapılan ürünlerde münavebe döneminde
ayçiçeği tohumu ekimi sağlanmalıdır.
Ürün fiyatlarının oluşmasında etkili olan
lisanslı depoculuk ve borsa devreye sokul-
malıdır.
Pazar 2013’ü nasıl kapattı? 2014
hedefi nedir?
2013 yılı ekim alanlarındaki artış ve iklim
şartlarının da nispeten iyi gitmesiyle ülke-
mizde rekor ayçiçeği tohumu üretiminin
olduğu bir yıl olarak tarihe geçmiştir. Her
ne kadar sezon öncesinde 1,5 milyon ton
olarak beklenen yağlık ayçiçeği tohumu
rekoltesi bir miktar azalarak 1,35 milyon
ton olarak gerçekleşmiş olsa da, bu üretim
geçtiğimiz yılların çok üzerindedir.
2014 yılının özellikle ayçiçeği rekoltesi
açısından iklim şartları uygun gittiği
takdirde aynı bu yıl olduğu gibi olumlu bir
yıl olacağı beklenmektedir. 2012 yılında
oluşan ayçiçeği tohum fiyatlarının üreti-
ciyi memnun etmesi, alternatif ürünlere
göre daha iyi para kazandırması, çiftçinin
2013 yılında daha fazla alanda ayçiçeği
tohumu ekimi yapmasını sağlamıştır.
2013 yılında her ne kadar fiyat düşüşü
yaşanmış olsa da, verim ve ürün paritesi
dikkate alındığında 2014 yılında da aynı
düzeyde ekim yapılacağı beklenmektedir.
2014 yılında yemeklik yağ tüketimi nüfus
artışı ve refah seviyesine bağlı olarak az
da olsa artacağı beklenmektedir. Sektör
ve sektörün temsilcisi Dernek olarak bu
konularda gerekli girişim ve çalışma-
lar yapılmakta, insanlarımızın sağlıklı
beslenmesi açısından kaliteli bitkisel yağ
tüketmesi ve ülkenin ihtiyaç duyduğu
yağlı tohumun yurt içinden karşılaması
hedeflenmektedir.
“Salat Yağ sektörün jenerik markasıdır”
Fuat Tütüncü
Bunge Gıda Satış ve Pazarlama Direktörü
perder
pazar
1...,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32 34,35,36,37,38,39,40,41,42,43,...84
Powered by FlippingBook